2010-04-27
上星期六女朋友生日,带佢「豪」一次,去机场富豪酒店的扒房China Coast Bar & Grill 享受左一个超正ge晚餐!其实之前都想试,不过觉得有DD贵,好彩有亲戚有会员卡,埋单有折,所以终于可以一尝星级酒店扒房美食!一入到餐厅,环境同布置都几「摩登」,灯光暗暗,音乐都几幽美,气氛都唔错!几浪漫!岩晒我同女朋友叹「烛光晚餐」!我地一人叫左一个汤,个Waiter话龙虾食品做紧推广,所以我要Lobster Cream Soup,而佢就要左一个Lobster Cappuccino Soup,因为佢话佢对个汤名好好奇‧‧‧我个Cream Soup唔错,虽然汤唔算太Creamy, 但真系好浓ge龙虾味, 而且有一旧好大ge龙虾肉,正!而我女朋友个Cappuccino Soup,哗!真系用Cappuccino 个D杯上,个汤ge色水都有d似,面头重有好多泡泡,成杯Cappuccino咁‧‧‧虽然无Cream Soup咁浓龙虾味,但系个味都唔错,一赞!另外个左一个Chicken Caesar Salad,D烤鸡肉质几嫩口,有少少黑椒味,蔬菜好Fresh!加埋D炸面粉糠同烟肉碎一齐食,真系好好
我个Cream Soup唔错,虽然汤唔算太Creamy, 但真系好浓ge龙虾味, 而且有一旧好大ge龙虾肉,正!而我女朋友个Cappuccino Soup,哗!真系用Cappuccino 个D杯上,个汤ge色水都有d似,面头重有好多泡泡,成杯Cappuccino咁‧‧‧虽然无Cream Soup咁浓龙虾味,但系个味都唔错,一赞!另外个左一个Chicken Caesar Salad,D烤鸡肉质几嫩口,有少少黑椒味,蔬菜好Fresh!加埋D炸面粉糠同烟肉碎一齐食,真系好好味!
话明扒房,主菜一定要「锯扒」啦!我女朋友佢要左个Rib Eye Steak,好Juicy!原全唔需要加任何Sause,肉质好嫩,有一种入口即溶的感觉,再加埋芥末酱,正!而我就要左个New York Strip,虽然无Rib Eye 咁多肉汁,但系烤得好靓,D铁丝网痕迹系块扒上面好平均,食落肉质比较实,好重牛肉味,同Rib Eye系两种完全唔同ge美味!超赞!
食完我地饮左杯咖啡,可能D前菜同块扒太正,所以相比之下杯咖啡感觉上好普通,无咩特别‧‧‧
虽然系贵左少少,但真系一分钱一分货,如果下次有机会,我一定会再去「帮衬」!