2012-10-19
好朋友个BABY很快就出生了,我们一群姊妹团决定要为她搞一个BB SHOWER PARTY,谂住好好庆祝一番。呢次经验很特别和开心,所以就试下写食评介绍给大家!我们人少少,一群十人左右,原来要揾一个特别又倾到计的地方,都唔系咁容易架。问过一些餐室,以我们呢个人数,包场好唔抵,不然就环境普通..... 有天刚巧看到朋友FB的TEA相,去了呢度叫做ANOTHER FINE DAY 的小茶室,见环境几靓,就胆粗粗打电话去问啦,原来呢度除了TEA,仲可以包场搞PARTY添! 不过呢度有会员制,平时TEA就不用会员,如果要包场就要做会员了。入会共$3800 一年,会籍有$3000可用,而PARTY最少$3880(10人),有8样食物,加人$388一个,于是搞今次呢个PARTY除开$500都有找,而且呢度有精品卖,会员价九折,我们都好兴奋地点系近半山区既太子台,PRINCE'S TERRACE,地方几得意! 门面白雪雪,有D盆栽系门前,好有欧陆情怀。最开心是事先没有告诉大肚妈妈关于呢度,所以那天佢来到,简直开心到弹起! SURPRISE! 包了场,好似呢度变成了屋企,我们变了主人家咁,而且环境优美
不过呢度有会员制,平时TEA就不用会员,如果要包场就要做会员了。入会共$3800 一年,会籍有$3000可用,而PARTY最少$3880(10人),有8样食物,加人$388一个,于是搞今次呢个PARTY除开$500都有找,而且呢度有精品卖,会员价九折,我们都好兴奋 地点系近半山区既太子台,PRINCE'S TERRACE,地方几得意! 门面白雪雪,有D盆栽系门前,好有欧陆情怀。最开心是事先没有告诉大肚妈妈关于呢度,所以那天佢来到,简直开心到弹起! SURPRISE!
包了场,好似呢度变成了屋企,我们变了主人家咁,而且环境优美,好像一个女生的小天地! 呢度有英国茶(FORTNUM AND MASON) 供应,店主为我们安排了花茶ELDERFLOWER GREEN TEA,很清香,饮落几舒缓架。 为了配合BB主题,PARTY会有一D装饰用的TOPPER,印了大肚妈妈个名,很有心思! 我们自己又贪得意放了BB玩具 PARTY里面大都是细细件的小点和蛋糕,不过食下食下,又好快饱啦!
蟹肉三文治内调了酸酸的汁,很开胃。另一款烟三文鱼碎蛋酥皮也很开胃,而且酥皮很脆,碎蛋的调味很好。还有一个CHEESE PUFF,热辣辣焗出来,非常香口!! 食完咸食D甜野,松饼很香,有玫瑰香味,入面有士多啤梨果酱和奶油,味道很配!! 有个杯仔朱古力慕丝我都好钟意,外型几得意,有一片小柑点缀,甘甘甜甜几特别。
蛋糕是充满蛋香的外层,用士多啤梨和滑滑奶油做夹心,和坊间的糕点不同,这个很有HOMEMADE的感觉,好似有一个朋友亲手造蛋糕俾我们咁既FEEL。
包场3小时话咁快就过去。呢度PARTY真系好开心! 疏化又舒服,坐到我们都唔舍得走。以环境美观和食物精致好味来看,今次都算值回票价!