2016-08-02
10月11日, 近日韩国食品在香港大行其道, 再不只是以前的韩烧, 现在新式的正宗韩烧、炸鸡、紫菜卷, 还有就是这个什么什么鸡, 虽然不知道这个奶奶鸡的由来, 但系近来咁多人食我地都要来试一下~::: 辛安东元祖奶奶鸡 (半只) ::: $138叫了原味不辣的半只鸡来食, 卖相好像重庆鸡煲, 都系有浓浓嘅酱油, 有洋葱青瓜红萝卜做配菜~ 味道其实都好像, 酱油味好重, 配上鸡食好入味, 如果叫个白饭捞汁都一定会好美味~ 鸡肉几淋几滑, 之但系个汁太浓鸡味唔太食到. 反而萝卜青瓜呢d索味野索咗d汁后好惹味~ 半只鸡2人食嘅份量刚刚好, 不错~::: 朵朵葱蛋饭 ::: $58因为个奶奶鸡嘅汁太惹味, 我地都要叫个饭来捞~ 这个饭以石头饭形式上枱, 上枱时仲吱吱声咁响, 葱味蛋味十分丰富, 加上少少饭焦, 好香好惹味, 一定要热辣辣咁食~ 非常欣赏佢个葱粒, 成为成个饭的亮点~::: 柚蜜鸡翼 ::: $38这个小食份量唔多, 只有2只鸡翼, 柚子味道太重以致有少少酸, 个柚蜜味只在表层, 食到中间的肉就只有白烚味, 鸡味亦不够.今次试的奶奶鸡虽然话系韩国菜, 不过其实同重庆鸡煲太相似,
::: 辛安东元祖奶奶鸡 (半只) ::: $138
::: 朵朵葱蛋饭 ::: $58
::: 柚蜜鸡翼 ::: $38
今次试的奶奶鸡虽然话系韩国菜, 不过其实同重庆鸡煲太相似, 又有d似平时屋企食嘅炆鸡... 味道尚算不错, 但系价钱唔平, 所以这个都是试一次就够了.