2023-02-06 338 浏览
作为Burger同芝士爱好者,偶尔就想食邪恶美式快餐。本来为了拉丝芝士治而来,但令我惊喜嘅竟然系奶昔!难怪店名叫no milkshake no life。石塘咀店较细,大概坐到3-4台,店外有位但不多,食饭时间可能要等下位。\\\ 点餐 \\\►焙茶奶昔 $69花生酱、加烟肉碎嘅奶昔响其他店饮过,所以毫不犹豫地拣咗呢个少见嘅焙茶味奶昔。个人其实唔算特别钟意奶昔,但饮呢杯第一啖已经觉得正!佢嘅浓稠度调得刚刚好,打得好均匀,饮起嚟好顺滑,唔会有碎冰感,最重要唔会太甜太腻,入口有浓浓的奶味及烘焙茶香。►抹茶绿茶奶昔 $59友人点了绿茶奶昔,一样好饮,绿茶味甘香而不苦,相对焙茶味会清一点。►滋味芝牛治 $88三文治嘅包炸脆咗,偏硬身,夹住微辣牛肉碎馅,加上热熔芝士拉丝,口感似芝士肉酱意粉走意粉。►和牛芝士汉堡配芝士薯条 $139 +$10 原餐配香辣薯条,需加钱改为芝士薯条+$10 加太阳蛋面包烘到微脆内软,有生菜、蕃茄,而汉堡重点嘅𠮶块牛肉,虽然望落唔系好厚,但湿润度牛味都控制得适中,唔会煎到干柴冇肉汁。太阳蛋是另加的,如果有熟蛋拣更好不怕蛋汁溢出。芝士薯条嘅芝士淋满薯条上面,但因为放凉后芝

\\\ 点餐 \\\

►焙茶奶昔 $69

►抹茶绿茶奶昔 $59
焙茶奶昔, 抹茶绿茶奶昔

►滋味芝牛治 $88
滋味芝牛治

►和牛芝士汉堡配芝士薯条 $139
+$10 原餐配香辣薯条,需加钱改为芝士薯条
+$10 加太阳蛋
面包烘到微脆内软,有生菜、蕃茄,而汉堡重点嘅𠮶块牛肉,虽然望落唔系好厚,但湿润度牛味都控制得适中,唔会煎到干柴冇肉汁。太阳蛋是另加的,如果有熟蛋拣更好不怕蛋汁溢出。芝士薯条嘅芝士淋满薯条上面,但因为放凉后芝士凝固变硬,薯条痴住一旧旧,变咗软淋状态,影响了口感。
和牛芝士汉堡

\\\ 整体评价 \\\
★想encore指数 -  8 / 10 ★
呢间嘅奶昔系饮过入面暂时印象较深,想再试下其他味,加上食物质素不错,值得再光顾!