2010-12-27 593 浏览
去到元朗, 好多嘢食嘅天下. 市区食市多不胜数, 不过大多数系其他地方都有嘅分店,冇乜特别, 于是尝试到元朗其他地方找寻美食. 之前有个住屏山的朋友讲过, 屏山有间隐世茶餐厅, 位置于"书室"附近, 即系好出名𠮶间"屏山盘菜"行入去后左转, 佢地杯奶茶绝世一流, 食物新鲜, 所以一心想去揾下试一试啦! 在元朗坐K65到坑尾村站落车, 从小巷飘出一阵茶香, 便沿小巷入, 发现一间没有招牌嘅餐厅, 茶香就系从依度飘出黎, 餐厅虽没有"豪装", 但干净卫生 o 𠮶度地方唔算好大但一睇就知系历史悠久, 食物奶茶好味驰名, 只见客人不绝, 个个同老细都有倾有笑, 深受当地人欢迎. 咁我当然一定要叫番杯奶茶试一试, 果然一流! 奶茶味够又滑. 佢系我饮过咁多间(包括成60几蚊杯𠮶间) 当中最好饮嘅. 呢间隐世茶餐厅嘅奶茶已成我心中第一位! 再order咗个墨丸乌冬, 佢地会问汤底要唔要加元茜, 唔洗加钱架! 依家通胀咁严重, 边有嘢唔洗加钱架, 但依度就系免费! 墨丸绝"正", 好鲜好有味, 乌冬弹牙! 多士用新鲜面包做, 蒜蓉香, 面包松软, 蒜蓉多士香味飘扬, 脆卜卜, 食一个一定唔够

再order咗个墨丸乌冬, 佢地会问汤底要唔要加元茜, 唔洗加钱架! 依家通胀咁严重, 边有嘢唔洗加钱架, 但依度就系免费! 墨丸绝"正", 好鲜好有味, 乌冬弹牙! 多士用新鲜面包做, 蒜蓉香, 面包松软, 蒜蓉多士香味飘扬, 脆卜卜, 食一个一定唔够喉, 你自然不自觉叫多几个食...

再问下店主有咩招牌好食, 介绍咗"鲜油菠萝加太阳蛋", 果然屏山的朋友无讲错, 新鲜出炉菠萝包加出奇的大嘅太阳蛋, 里面d蛋黄新鲜到流出黎, d牛油又系慢慢流出黎, 超好味呀
~

我虽然住葵涌, 成日好挂住佢地d食物, 而家个个星期六都要去食先安落......

价钱超平值得推介嘅系:

冻奶茶 $10.00
热奶茶 $9.00
蒜蓉多士 $ 7.00
鲜油菠萝加太阳蛋 $ 10.00
墨丸乌冬 $ 19.00

大家值得去试, 但留意佢地开铺时间:
Mon to Sat: 7:30 am to 1:00 pm then open again at 2:30 pm to 5:00 pm.

驰名香滑奶茶
好味到流哂口水嘅招牌菠萝油
料足墨鱼弹牙好味嘅墨丸面(自己都忍唔住食左先影)
蒜蓉飘香香脆嘅蒜蓉包
超平价钱!!
铺头位置
2010-12-24
$20 (早餐)
庆祝纪念
平安夜
驰名香滑奶茶
好味到流哂口水嘅招牌菠萝油
料足墨鱼弹牙好味嘅墨丸面(自己都忍唔住食左先影)
蒜蓉飘香香脆嘅蒜蓉包
超平价钱!!