上周五喺素食展食过佢的杯装黑芝麻雪糕,第二日(星期六)下午茶时段即刻去荃湾分店,食埋黑芝麻软雪糕。狗狗爸爸知道店铺大概位置,去到附近,佢话:「人龙长就系架喇」。果然,小店外就系人龙,但唔算好长,十零人左右,大部分人都系买软雪糕,亦有食客话要外卖菲林卷,赞好食。黑芝麻软雪糕:同杯装雪糕一样卖$28。有评价写话5圈半,我冇数,但食到脆筒底部依然有雪糕;软雪糕的黑芝麻味突出,不过同杯装雪糕比,佢的香味少啲,味道冇咁浓郁,而店员落喺雪糕面的黑芝麻酱亦冇咁多;不过,狗狗爸爸钟意软雪糕多啲,喜欢佢软滑的质感,而且上手即刻食得;黑色脆筒几靓,令成个雪糕都系all black,特别啲;黑色脆筒同一般雪糕筒冇分别,够脆但冇芝麻味;论雪糕的份量,软雪糕应该比杯装雪糕多,但我偏好后者买完雪糕,人龙长咗,去到20+人。虽然店员近乎一脚踢,但效率高,买雪糕唔使等好耐。整体嚟讲,佢的黑芝麻雪糕(无论软定硬、筒定杯)都好好食,令人回味!会回购!

黑芝麻软雪糕+黑芝麻酱

2025-02-22
10 分钟 (外卖自取)
黑芝麻软雪糕+黑芝麻酱