2014-08-16
每逢星期五,公主我就唔做悭妹,唔带饭同同事出街食。今朝一早,公主我已经突然好想食海南鸡饭,同事竟然咁啱提议去食新泰海南鸡饭,真系夹都冇咁啱。其实我地已经一早打咗电话book,但去到都系爆晒,都系要等左一阵先有位。等位嘅时候,侍应俾咗餐牌我哋睇,除咗海南鸡饭外,其他嘅巴东牛腩、泰式湿炒河公主都好似好好味,所以同事个个都转晒肽唔食海南鸡饭。不过,因为公主我一早已经谂住食海南鸡饭,咁其他嘅留番下次先试啦。公主我冇特别要求㗎,佢都俾咗鸡脾我。见到隔离枱嘅姐姐们,系鸡胸同鸡背,公主我就觉得So lucky!鸡煮得几好,刚刚熟,所以都算好滑唔会干争争硬骨骨。不过鸡皮好厚,好多肥膏,如果佢薄薄地又爽又脆嘅话,公主我都会食嘅,呢间就免喇。同埋鸡嘅鲜味就唔太浓郁,就咁食嘅话都ok。如果点埋酱,就简直唔系好觉得有鸡味。另外,公主我个人偏好海南鸡饭要有齐3种酱:老抽、姜蓉、蒜蓉辣椒酱。但泰式唔似南洋风咁有老抽。佢而家争咁样老抽令公主我硬系觉得唔圆满,硬系争咁啲嘢。仲有个汤入面嘅系冬瓜,但公主我个人偏好萝卜多啲,还好个汤尚算清唔肥腻。而油饭就煮得都可以接受,唔太咸唔太油,不过又唔算话有咩特别。虽则弹咗佢咁多其
虽则弹咗佢咁多其实都有啲嘢系好嘅,佢嘅份量都几足,食完都好饱(但男仔可能争啲喇)。而且亦有配蒜蓉炒蔬菜,唔会净系得肉肉肉,感觉健康啲,平衡番成件事。
另外呢度都有个好处,唔饮冻嘢嘅公主我,除咗咖啡奶茶之外都可以饮热华田。唔系间间泰国餐厅都有华田㗎!
其实食到一半,侍应姐姐已经攞咗啲甜品出来,使唔使咁赶呀?不过佢个椰汁珍多冰糕真系好香椰汁味,食落感觉似大菜糕,比较挺身。如果佢食落个质地似啫喱咁林滋滋,咬两下就溶晒啲汁响个口到,公主我就唔会食。
其实佢个海南鸡饭真系唔算特别好食,又唔系平,加埋一成七十几蚊,虽则以湾仔嚟讲个价钱算系咁。如果下次再去嘅话,就试吓其他嘢(因为同事叫嘅巴东牛腩同炒粉丝好似都唔错咁)。
p.s. 食完呢餐之后,公主我突然好挂住新加坡嘅鸡饭(啲饭系搓到一粒粒㗎),但唔知香港有无得食呢?