2018-09-16
每星期日午餐都系同屋企人饮茶,今日换换口味去食日本嘢,就去咗家人屋企附近𠮶间日本寿司餐厅食,未够12点已到达,排头位等入坐。餐厅开铺后,侍应安排我哋一行6人入坐卡位,感觉座位有点狭窄,睇完menu后,立即落单order食物,食物亦好快送上。极上寿司定食嘅寿司款式不少,新鲜度还可以,但真系冇𠮶只刚从寿司冰柜攞出嚟,𠮶啲冰冻嘅新鲜感觉,实在有点可惜。什锦鱼生饭跟之前啲寿司味道差不多,鱼生亦系冇𠮶啲冰冻新鲜感觉,而系暖暖的,感觉唔太好!鳗鱼饭定食嘅鳗鱼,肉质质感不错,但鳗鱼汁不够,而且味道似豉油鸡汁多过鳗鱼汁。滑蛋猪扒饭表面睇外观确实不错,但原来洋葱和蛋汁都只系上面一遍,食咗一半唔够已经好似食白饭咁,真系有点强差人意。野菜牛肉锅系今次呢餐饭最好食嘅,牛肉嫩滑,味道咸甜刚好到位,不错!沙律菜配上一片厚切带子,新鲜可口,日式蒸蛋够嫩滑,味噌汤味道也算不错,呢啲全都系定食套餐附送嘅。最后送上定食甜品,原来系芒果奶冻,只可以讲句味道还可以啦!不过整体嚟讲,呢间餐厅出品真系好一般啰!
极上寿司定食
海胆什锦鱼生饭
鳗鱼饭定食
滑蛋猪扒丼
野菜牛肉锅
沙律、日式蒸蛋及味噌汤
芒果奶冻