2023-08-14
之前系openrice睇下 上水附近有咩特别餐厅,就见到呢间 蕉径休闲村睇网上d 人既comments 都好似唔错,由上水广场坐77K巴士 系蕉径站落车,行2分钟就到首先讲,1) 餐厅环境&服务态度户外环境,outdoor连玻璃屋有10几张枱凳 摆左好多盆栽,有个水池仔养龟, 几可爱当日我同男友去到,系下午3点钟,个时outdoor 同玻璃屋全部都系空枱,无其它食客满心欢喜谂住可以系outdoor 坐 睇下个境,望下d龟龟享受下星期日既下午我地经过outdoor位置,再行入去,就系indoor 室内位,有厨房/ cashier 室内有另一枱食客,Indoor 环境无咩特别,好普通,无咩特别装修,多杂物有个男既店员,就直接安排我地坐系indoor (完全无问无提及可唔可以坐出面) 咁我地就主动问佢:可唔可以坐出面 outdoor?(因为indoor 环境真系好一般)个男店员就话: 唔可以 出面有人坐咁都无办法啦,入到黎都坐唔到出面但我地就觉得奇怪啦,你出面一个人都无,全部空枱讲真,你间餐厅最靓既系outdoor 环境你觉得d人真系贪你d野食好食/抵食 唔理咩环境而坐巴士入黎咩?特登入黎都
首先讲,1) 餐厅环境&服务态度
户外环境,outdoor连玻璃屋有10几张枱凳
摆左好多盆栽,有个水池仔养龟, 几可爱
个男店员就话: 唔可以 出面有人坐
咁都无办法啦,入到黎都坐唔到出面
但我地就觉得奇怪啦,你出面一个人都无,全部空枱
讲真,你间餐厅最靓既系outdoor 环境
特登入黎都系食你个outdoor境姐
结果我地全程就系对住个好多杂物既厨房食野
咁样:
咁如果你真系因为出面有人book晒包场既,我完全接受。
但我由入座 3点几 到我4点几离开餐厅
你6点关门,全程出面仍然都系空枱,无人黎过坐出面
之后我5点仍然系出面等紧巴士,期间都系无其它人入去呢间餐厅
咁点样出面有人坐呢?
就咁睇,根本无人坐,而系佢outdoor d位唔开放比人坐
下面张相系我离开餐厅时,仍然无人坐,我心谂:人呢?
其实你可以直接话比人知: 今日outdoor出面唔开放
而唔系话出面有人坐
我会更加接受呢个原因,而唔系求其up个原因
2) 食物
我地2个人 就叫左2杯野饮 + 3样野食
苹果+西芹 有机蔬菜果汁 HK$38 & 蜂蜜柠檬梳打 HK$38
2杯都好饮,味道几新鲜
甜度刚刚好
推荐~
自家制烧牛肉沙律潜水艇 HK$68
佢系handmade既面包,面包算软,配牛肉同mustard sauce 咁,味道唔错
同埋,佢menu应该表明佢只潜水艇既尺寸,睇个样应该只有5寸长左右,算系small size 既潜水艇
还可以
Innolife 薄饼 (细) HK$68
Menu 完全唔写有咩材料/尺寸
完全唔知咩pizza, 咩size
但都照叫左试下
睇个样就几好既,够热,几cheesy 既
但食落 成个pizza可以话系无味
连cheese既味都非常淡
基本上,得个样焗得几好,但味道就…. 无味
唔推荐~
有机香草蘑菇烟肉意粉 HK$98
最差系呢个!! 睇个样,整得几好咁
但食落,d意粉好淋 (煮/摆太耐) 好食既意粉系应该少少硬既
因为个汁… 好淡,太过稀,搞到成个意粉个底好多水
讲真,$98 蚊 食呢个无咩肉/无咩料既意粉,性价比好低
唔推荐~
3) 售卖既盆栽
本身网上睇知道佢有盆栽仔卖既,但食到一肚气,都无留意Outdoor 有无卖盆栽
但indoor 有 盆栽系有label 既,有列明价钱
好多水泥盆系出自Greenology
其实佢系诚品都有得卖
但睇返佢官网, d水泥盆/ 木造盆 就唔系话好贵既
下面相中既水泥盆,官网卖紧HK$680 (唔连植物),而植物就系 “苏铁” 唔系咩特别植物,而佢铺头卖
HK$1,468
价钱都几贵 最后都无买,自己系诚品买个盆再配植物应该仲抵。