2015-01-13
咁岩系红磡个头揾个朋友,之后都开始有少少饿意,就谂住揾下野食,但又唔太想食得太饱,怕食得太饱,晏少少食唔到晚饭。跟住行下行下见到呢间上海小店,就系平时好传统格局既舖头,成间舖头好多细枱櫈,墙身同地板都系瓷砖铺,都有少少个种怀旧既感觉。小店门口摆有外卖档位,有蒸饺、蒸包、葱油大饼卖。因店内地方浅窄,豆浆机都系放在近门口位置。我就点左一个葱油饼、素菜包、生煎包同一份锅贴作为我同朋友既下午茶。先讲下个葱油饼,葱油饼都几香,咬落去除左有芝麻既香味仲有少少油同葱既味道升上黎,个味道的确系不错,又不会煎得很㶶。煎窝贴都好好食,一份有4 个,包皮包得都好正宗,厚度适中可以锁住肉汁,咬落去微暖,加埋猪肉,所以都好有咬口。生煎包方面,都煎得几香,包底脆脆地,包面软软的,馅是猪肉,不算太油腻。有时,就要系旧区先会揾番D有风味既野食。