2019-05-10
今日趁住系工作休息嘅日子,就嚟到中环呢一间京香阁同屋企人食饭。之前都听讲过佢哋有好多唔同类型嘅点心放题,今日,我就食呢一个晚市放题。一嚟到已经有一只超大鲍鱼,同埋冬菇,仲有鲍鱼汁,食落去真系好烟韧,多汁,但留意番,鲍鱼一定要趁热食,千祈唔好挂住出去攞嘢食先食啊,同埋鲍鱼冇得任食㗎!之后仲嚟咗一碗鸡汤花胶汤,我认为佢有啲偏咸少少,但系花胶都尚算有胶质,清甜,开胃。因为由于有太多类型嘅嘢食啦,所以我哋都攞咗好多唔同嘅,片皮鸭如果大家想食,就一定要排队啦,真系要趁热食,佢鲜甜,肉质唔会话好硬,真系好好食。仲有一啲用酒类叶制主城嘅食物,当中有,醉虾,虽然系一个冷盘,但系佢肉质变得好爽。由于屋企人想试吓控油炒手,我本身唔食得辣,都可以入到口,不过我就比较钟意自己写纸落order嘅蒸水饺多啲啦!真系仲有好多其他上海嘢食,例如系考夫,木耳,仲有东坡肉,但系呢啲都比较抢手,好快俾人抢一空。所以除咗中国嘢食,佢𠮶度都有好多唔同嘅嘢饮,例如豆浆,同埋西式嘅沙律,全部都系好新鲜,爽口,仲可以自己要想要嘅配料添!最后,如果大家钟意食中式上海野,北方少少嘅类型食物呢,你哋就可以嚟一试啦,一定要食返够本!😻😻😻😻