2020-07-01 697 浏览
依日放工去开天后朋友屋企睇波,我哋就买齐嘢食上去开餐😆。除咗正餐外,我哋仲买埋糖水添,咁就唔洗等踢到半场先落街买。朋友话蚬壳街有间新开嘅中式糖水舖,就一于试下。除咗正街嘅老字号外,中式糖水舖真系买少见少呢。舖仔细细,似由一家人经营,堂食嘅位置不多,多数人都系买外卖,就好似我哋咁😚。糖水价钱好平,一碗平均都只系$20-$22,今时今日边到揾👍?糖水有成十数款拣,款款都系经典,各有功效😊。糖水舖系用一个个铁兜装住啲糖水,全部都系热辣辣滚住,无得输,真系好有经典嘅感觉😜。我哋要咗三碗Share食,分甘同味😋。蛋白杏仁露($23/热),食材功效包括平气止咳同养颜,但孕期不宜。杏仁茶好香,够哂浓味,而且同蛋白好夹🥚,食落又够滑。桑寄生莲子蛋茶($20/热),食材功效包括安神、益肝肾同缓经痛。依个同我食开嘅唔太同🙈,药材味比较浓厚,所以较苦涩,有啲似凉茶,哈哈。不过口味因人而异嘅~。木瓜雪耳露($20/热),食材功效包括滋阴润肺同益脾胃。哇呢碗糖水嘅雪耳多到一个点😍,正,好滋补,而且仲有红枣添,好啱女仔。总括嚟讲,平平地想食碗中式糖水嘅话,呢到绝对系一个好选择😎,味道都唔错啊!
我哋要咗三碗Share食,分甘同味😋。
蛋白杏仁露
桑寄生莲子蛋茶
木瓜雪耳露
2020-06-26
外卖自取
$20 (宵夜)