2024-01-02 594 浏览
话说lunch时间去买两𩠌饭,由于我对牛肉敏感,所以一定会问定系乜嘢肉。当我问帮我毕𩠌嘅阿姐𠮶碟系莲藕加乜肉,唔知系阿姐听错定系太忙,佢一嘢就毕咗落我个饭盒度。我再问佢𠮶碟系乜嘢肉,佢话可能系猪肉,但系我见佢嘅颜色有啲深色,我好惊系牛肉。去隔离俾钱嘅时候我再问收银阿姐𠮶碟系唔系牛肉?收银阿姐好大声问厨房系牛肉定猪肉,厨房亦都答咗佢系牛肉,跟住我即刻讲「我对牛肉敏感,我要转𩠌」点知呢位收银阿姐好大声同我讲「唔俾转,你快啲俾钱,后面好多人」,我随即望一望我后面有冇好多人排紧队,点知得一个排我后面。我再同佢讲我对牛肉敏感,呢位收银阿姐都坚持唔俾我转,但系又逼我俾钱,无可奈何,我都系俾咗钱$28 ,然后随即掉咗个饭盒落垃圾桶,我亦都永远唔会再帮衬佢,虽然$28唔系好多钱,但系我条气真系好唔顺,如果我夹硬食,最后落得入医院嘅下场,我觉得唔值得

2024-01-02
外卖自取