2021-04-26 1565 浏览
本身同朋友系将军澳行完山,佢推荐左我哋去九龙城嘅呢间泰国餐厅。之前喺铜锣湾食过一次,觉得好似冇乜特别系个汤底唔同啲嘅河咁。但系今次食完真系有啲出乎意料之外。首先就讲吓个环境先啦,一行入去望到啲环境布置,甚至系一张电影嘅海报都可以见到,老板系真系俾咗心机落去做㗎,佢可以好好咁样突显左香港同泰国嘅特色跟住就讲吓啲嘢食先,因为我哋有三个人所以就嗌咗三碗船河、一个青木瓜同一个炸猪皮。餐牌我就冇影相晒,不过个青沙律都有跟一杯嘢饮㗎。呢碗睇落清清地嘅,就系清汤酸辣肉碎河。我个人就最钟意呢碗,因为酸得来又几清新,唔系一味死酸个只,好似啲柠檬汁为嘅感觉咁。辣得来啱啱好,唔会话辣到食唔到咁嘅款。跟住就到呢间店嘅主角,昭拍耶船河。船可本身嘅煮法系加左猪血或者牛血,我本身就冇做齐资料搜集啦,唔知呢间嘅系咩血。但系唔好一听到个血字就唔敢食,因为汤底食落系完全唔腥,反而有好浓郁嘅香味,再加埋一啲香料其实真系好鬼死正㗎。重点系个汤底饮完唔会太咸,亦都唔会好似某啲连锁嘅粉面店,食完会好想饮水,一切都系啱啱好。讲吓个面底啊,听返同行嘅朋友讲,呢间嘅粉呢唔系一般嘅泰粉,佢系有啲烟韧咁嘅,可以令到佢浸系汤底唔会好碎,但又

首先就讲吓个环境先啦,

餐牌我就冇影相晒,不过个青沙律都有跟一杯嘢饮㗎。

跟住就到呢间店嘅主角,昭拍耶船河。

讲吓个面底啊,听返同行嘅朋友讲,呢间嘅粉呢唔系一般嘅泰粉,佢系有啲烟韧咁嘅,可以令到佢浸系汤底唔会好碎,但又唔会太硬。同时,佢配料充足,芽菜就一定有㗎啦,啲猪肉同肉丸呢就不过不失啦,冇乜令我留低深刻嘅印象。但系有种可以食到每一啖都有啲配料嘅感觉,自问贪心嘅我就最钟意啦!

同啲朋友额外嗌多咗碗炸猪皮,其实本身会碗河都有嘅,如果系就咁食呢脆卜卜得来又唔会话好油,如果系真系汤度食,就会有少少腍身,同有咬口尐。

跟住就到青木瓜沙律啦,有种酸甜辣嘅感觉,上面又晒咗啲花生。辣度呢就高少少,好够刺激。花生嘅香气同埋佢原本个酱汁好夹,做开胃小菜都好合适,如果平时想叹个冇咁罪恶嘅下午茶就好适合嘞。

最后要讲埋呢杯龙眼冰,我本身呢就完全冇饮过龙眼冰呢样嘢嘅,嗌咗𠮶阵呢系抱住一种伏就伏啦嘅感觉。
但系点知佢个香甜味真系俘虏咗我,再加埋里面嘅几粒圆玉,有得食有得饮,令我觉得物超所值。

如果可以我会再encore,或者你有机会去九龙城探秘𠮶阵都不妨留意吓呢间野吖

2021-04-17
  • 清汤酸辣肉碎河