2022-09-02
又系传说中极难预约嘅Tea,不过我系仲未有网上预约𠮶阵walkin的💁🏻♀️,为咗一个tea咁早去拎筹真系too crazy,好在食完都对得住我地嘅时间💁🏻♀️。咖啡店灯光较昏暗,不过环境优静,座位都系宽敞舒适嘅梳发,而且staff服务好,又细心,主动帮我地留影💁🏻♀️,除咗太难book都算系几好嘅tea体验。✏️Afternoon Indulgence $575 per2Scones 🍎7/10面身少淋唔脆,松饼本身都干,拎上手微温,入口颗粒感较明显,clotted cream同jam 冇咩特别,主要系个盒好靓,好似个宝石盒咁,我估应该冇女仔唔钟意㗎啦💁🏻♀️。Sweet treats 🍎8/10tea最重要都系讲个balance❤️,全部treats都系small bite,一两啖就食完,而且唔会过甜,味道虽然冇话好突出,但唔会食到又饱又滞,分量拿捏得啱啱好,可以浅尝所有半岛名物,包括拿破仑同士多啤梨卷。但自己最钟意都系门僮小熊捧住嘅两粒马卡龙,超级可爱😝。Savoury treats 🍎8/10咸点都几出色,最钟意芦笋巴马火腿挞,挞皮重牛油味够香脆。三文冶个面包底干咗少少,但内馅湿润
Scones 🍎7/10
Sweet treats 🍎8/10
Savoury treats 🍎8/10
咸点都几出色,最钟意芦笋巴马火腿挞,挞皮重牛油味够香脆。三文冶个面包底干咗少少,但内馅湿润味道清新,几时都话食tea最开心系食咸点😂🤭。
软雪糕 🍎8/10
通常啲tea嘅取名都好浮夸,但哩度就好简单😂,本身对云呢拿雪糕系冇兴趣的,但摆入口真系好软滑,完美收结❤️。
嘢食嘅味道其实冇好大嘅记忆点,胜在靓,真系好靓🤭,自己食量细觉得份量啱啱好,不过睇返相发现原来一款得一件。但服务环境冇得输,发挥到半岛应有水平🖖🏻,有兴趣记住网上预约呀。