2019-09-26
朋友带我去一间试业中既日本餐厅度食晚饭。我心谂,你带我去,即系你请啦XD 多谢!如是者,去到餐厅我完全无睇餐牌亦无比意见,当然,佢亦无问我意见⋯⋯成餐饭怀著兴奋期待既心情。一开始黎左两只虎虾同鲍鱼⋯我谂左一阵⋯唔系自己剥壳自己生食挂⋯?正当我准备开声既时候,侍应姐姐问我地想食边样先,原来系烧黎食既!咁我话虾先啦,大大只既虎虾,有侍应帮我地烧,烧完再上碟。然后就烧鲍鱼,感觉好似有啲浪费,系咪应该要姜丝蒸呢?当然,无令我地失望,原来烧鲍鱼,火候控制得好的话,鲍鱼唔会韧,但系好有鲜味,仲帮我开埋一半,服务系加分既。跟住饮品就黎喇,我叫既巨峰啤酒,朋友叫既白桃梳打。巨峰+啤酒,啤酒味之余有巨峰提子汁味道,系正既。白桃梳打就好正路,有颗粒唔知系唔系桃肉呢?芝士海胆烧蚝,睇就知系高级野啦,大家如果有系寿司舖食过海胆,一定要试呢个!软绵绵既海胆大家应该食过,爽口有弹性既海胆你地食过未?生蚝亦无腥味,very good。乐。五点刺身,基本上刺身之中好味既鱼都有,系少左常见既帆立贝XD 今次海胆无烧过,刺身咁食,一样系弹牙。刺身切到厚一厚,好满足。杂锦天妇罗,啲炸粉薄身,唔会入口食粉咁,同埋好过瘾地,佢
杂锦天妇罗,啲炸粉薄身,唔会入口食粉咁,同埋好过瘾地,佢既「绿茶粉」我到而家都唔知系咩黎。绿茶样无绿茶味,咸既,其实系咪绿茶盐呢?
一夜鱼干就过瘾喇,比我我就唔会叫烧鱼,但唔系我叫又唔系我比钱,黎到当然唔好执输,表面烧到金黄微脆,啲骨都系脆架。鱼肉入口都系滑滑,无腥味。鱼尾水分唔多,好似鱼干咁,一鱼两味。
田乐茄子,作为今晚既最后一道菜,个酱解腻,食完好舒服,唔会怕食咁多野顶住晒个胃,呢个朋友真系识点菜。
加上餐厅既装修好有日本鱼市场/夏祭既感觉,真系好有日本feel,呢餐系难忘既。