2019-12-10
话说响湾仔返工嘅我放工之后要响同区上堂,放工后就咋咋林响附近医下肚。其实我系唔系好敢去檀岛食,因为好耐之前食过一次,食物质素同环境卫生情况都麻麻地,可能始终有啲历史,餐具杯碟比较残,啲台好似点抹都系唔干净咁😅😅 再加上又唔系特别平,所以即使响附近返工好一段日子,我都唔系成日帮衬。今日如果唔系因为赶赶地时间都未必会入去食,但系我觉得食物质素好左㖞~ 可能系冇期望,所以反而有惊喜😃😃因为太赶同太肚饿冇影到相。我叫左个下午茶餐(总之两点半后就可以叫)嘅吉列猪扒意粉连餐饮$53。块猪扒薄薄地但系炸得好脆好香口,啲炸粉都系薄薄地,绝对唔会粉多过肉,同埋一啲都唔油,仲要即刻炸俾你,响严寒嘅冬天食系一流,个人即系暖晒~~意粉同啲酱汁都中规中矩啦,茶餐厅质素,味道都唔错。虽然未至于话好食到飞上天果啲,但系食嘅时候的确系食得好开心好满足㗎☺️☺️😊😊同埋我觉得杯热菜蜜好好饮,唔会太甜,清清地咁。整体黎讲系改变左我对哩间餐厅嘅印象,有可能系黄昏时间唔算太多客人嘅时间,厨房同侍应都冇咁忙,煮嘢同服务都好啲啦。香港难得有哩啲老字号茶记,希望可以保存落去啦~
同埋我觉得杯热菜蜜好好饮,唔会太甜,清清地咁。