2022-12-27
☆ 梦中环和安里1-3号德和大厦1楼101号舖生日嘅时候黎左呢到食饭庆祝,食得好开心,一直念念不忘,于是乎衬佢一转冬天menu就再黎试下(๑˃̵ᴗ˂̵) 每一道菜都好精致,无论系食物定系器皿都好似艺术品咁,真系好吸引(〃ω〃)因为系无menu,所以我会跟相嘅次序写,等大家易睇d,唔等于系食用次序黎架。✦ 季节怀石 - 冬季❆师傅亲手画嘅画,春夏秋冬每转menu都会跟住转唔同嘅画,每幅都系人手画,之前食系秋天,而家冬天都仲系好靓。红色个料豆子低温白芦笋,中间系炸番薯,然后系慢煮八爪鱼士多啤梨汁,最上方体个旧系粟米水做嘅果冻,每一款都好好味,一啖一款,作为前菜认真一流,而我最钟意嘅系慢煮八爪鱼同白芦笋。❆日本春卷皮做挞底,慢煮嘅方法处理𩽾康鱼干,再配左青苹果啫喱同西班牙柿,一啖放晒落口,满足!特别一提盛载野食个器皿叫海洋之眼,店员教我地用电筒系个底射上去,哗!即刻唔同感觉,好靓呀!❆呢个一上枱就已经觉得好正,雪人仔好得意好冬天,入面有3款刺身,有平目鱼(右)深海池鱼(屋仔入面)鲭鱼(左),食嘅次序都系左至右,由淡味开始食到浓味,每款都各有特色,好鲜味。❆黑色呢个系墨汁加咗落西米度做咗米纸,面头
☆ 梦
中环和安里1-3号德和大厦1楼101号舖
✦ 季节怀石 - 冬季
❆
黑色呢个系墨汁加咗落西米度做咗米纸,面头有北海道牡丹虾、法国嘅鱼子酱,橙色嘅系虾膏,枝豆蓉,有d金箔感觉又再高贵d,好似食pizza咁咬黎食,米纸好脆口,加上面豆嘅各种酱好香口惹味,真系好爽呀!
❆
虽然细细条但一上枱都霸气十足,店员话佢叫目光鱼,系深海入面对眼会发光,原条咁食,全部都系软骨好脆口!
❆
左边系红菜头做嘅脆筒,入面系新西兰龙虾,d cream都系用龙虾打成,右边由下至上系莲芋、松叶蟹肉、大闸蟹膏,2样都好精致好好食,一啖放晒落口,好鲜味。
❆
呢款系由带子、花竹虾、赖尿虾同鱼肉一齐做左个fishball,面头有d日本食用菊,仲有个好靓樱花造型嘅百合,再配左一d炸左嘅稻穗,几重口感,个fishball劲好食,各款海鲜都好鲜甜弹牙,好味!
❆
面头系用九州粟米做左个cream,下面系京都豆乳,粟米味浓又清甜,豆乳做到豆腐花咁好滑,一齐食好好味。
❆
个盒一上枱个时觉得好得意,好似柜桶咁拉出黎,入面系日本水果茄串埋莲芋,面头系草莓做嘅分子料理泡沫,好清甜,同埋可以清下口腔。
❆
面豉汤好多料,个盖好似有个心形咁♡
❆
甜品有山形县梨、北海道蜜瓜、自家制海盐雪糕
生果劲甜好好味,雪糕都好味,雪糕筒入面仲有d红豆蓉,好得意。
呢到每3个月嘅10号就会转menu,岩岩12月开始转架咋,如果大家想试冬季menu就睇住时间黎啦٩(^‿^)۶