2023-06-14
Me time我地去咗食K11 Musea 既 お肉割烹~ 成餐饭可以欣赏到主厨大显刀工又好似睇show咁又可以好enjoy咁同师傅们一齐玩 今晚真系好开心啊!今次菜单系“水无月” 系日本系6月嘅意思 又系需要灌溉嘅月份意义!主厨大谷诚师傅将当季食材 再运用各种烹调方法摆盘方式融入呢个菜单~量身定做!先付📍烧牛肉 鱼子酱 香味野菜慢煮90分钟嘅A5-1和牛烧牛肉 好嫩滑 配上香浓高汤上面放上西伯利亚鱼子酱晶莹剔透 好靓啊前菜 📍超丰盛足足有8款 口味层次样样分明!摆盘仲好有心思好生动啊!素炸泽蟹 好似会爬一样~ 真系好得意啊!仲有蟹膏tim啊!冲绳粗水云 同 汁伴黄麻花 清爽凉拌小菜一口食 好舒服啊!鱚鱼新干茶 荣螺旨煮 酥鳗鱼 空豆 时令香口小食好惹味仲有 时雨煮和牛 系日本传统烹调方法 用好几个小时熬出黎嫁!牛味好浓郁!甄系好推荐 ~向付📍刺身4点 金木雕/泥乌贼 /赤身/大拖罗我最钟意系泥乌贼 千韧切法 原来乌贼都可以好软绵绵嫁~完全感受到师傅既绝炒刀工,点咗酱油就可以见到上面既刀纹啦! 椀物📍 鲍鱼 粟米豆腐 小蜜瓜 青柚子忌廉好爽口薄切嘅鲍鱼 真系好考师傅刀工~汤底好清甜,
先付📍烧牛肉 鱼子酱 香味野菜
素炸泽蟹 好似会爬一样~ 真系好得意啊!仲有蟹膏tim啊!
冲绳粗水云 同 汁伴黄麻花 清爽凉拌小菜一口食 好舒服啊!
鱚鱼新干茶 荣螺旨煮 酥鳗鱼 空豆 时令香口小食好惹味
向付📍刺身4点 金木雕/泥乌贼 /赤身/大拖罗
我最钟意系泥乌贼 千韧切法 原来乌贼都可以好软绵绵嫁~
完全感受到师傅既绝炒刀工,点咗酱油就可以见到上面既刀纹啦!
椀物📍 鲍鱼 粟米豆腐 小蜜瓜 青柚子忌廉
好爽口薄切嘅鲍鱼 真系好考师傅刀工~汤底好清甜,小蜜瓜 我都系第一次食!好得意啊!
藁烧牛舌昆布缔渍
用昆布腌渍过后再慢煮12小时嘅牛舌 师傅现场切片~~现场点火烧 用传统稻熏炙烧制作!真系好似睇show咁啊!稻草烧香表面 烟熏味散入牛舌!最后摆盘有杉木烟熏香味 肉质渠道好处 唔韧 又唔会好淋 再蘸一点师傅自制嘅梅子酱 好好味啊!
扬物📍吉列A5和牛牛柳三文治
吉列和牛三文治系好爱啊!我自己好怕吉列嘅皮硬挖挖 不过呢次师傅用萨摩 A5和牛既牛柳肉慢煮14-16小时唔油腻肉质超柔嫩而且肉味浓郁!配上52℃ 和牛肉酱!吉列脆皮冇平时个种炸到硬身嘅感觉!原来 内有玄机嫁~(师傅就话咗我俾我知喇) 回味无穷
进 📍海胆 梭子蟹 番茄天使面
齐板花盒 海胆(睇个盒就知贵格货) 鲜味十足 配搭 醡橘汁 好清爽啊
锅物📍寿喜烧 A5和牛西冷·时令野菜(生牛蒡,舞茸)
A5和牛西冷 寿喜烧 块块肉油花霜降 细密均匀🤤🤤加上大师级嘅技术 鲜嫩嘅和牛 油脂煎到晶莹剔透食嘅时候蘸日本蛋浆,蛋浆包裹住和牛 口感一流 浓浓蛋香入口即融!用牛肉嘅油分炒生牛蒡,舞茸 特别香啊!
食事📍章鱼新生姜釜饭
呢道菜最特别就系呢个特制陶饭釜!用日本运到嘅🌋火山温泉水煲饭 高温慢煮~~ 釜饭材料丰富 每一啖饭好有鲜味!米饭口感都唔会干身 最后铺上三文鱼子 鲜味啊!
📍甘味—自家制和菓子
师傅手制嘅和菓子 粒粒都人手制作半小时嫁!真系两道爱不释手!每一粒都系师傅自己亲手制作独一无二架!大家就喺个和菓子盒入面拣一粒,和菓子里面系白豆蓉 甜而不腻! 再食埋日本空运到港嘅水果 !今晚真系大满足啊!
全晚气氛都好好,服务仲好细心添啊!