2021-12-05
约咗姊妹饭聚,梗系要拣一间环境舒服,食物又要有质素既餐厅,仲可以叹住清酒慢慢详谈既日式居酒屋啦上网见到有间特色小店喺将军澳嘅日式餐厅,去到门口已感受到浓浓既日本气息,仲有一只巨型狐狸🦊石像,好似代表着舖头嘅吉祥物咁,而家店舖内外都充满日式风味既木系装饰,座位都非常宽敞,设有多个独立隐蔽卡位,私隐度极高今次叫咗个二人omakase晚餐 /$368一位胡麻豆腐沙律日式沙律我最钟意食,因为系配上芝麻酱同日式醋,又香又惹味,而且冻豆腐入口好滑,配料都好多,沙律菜好新鲜,加上放完工好肚饿,所以好快秒清左个沙律🥗厨师发板刺身拼盘有四款刺身,每款有两件,有甜虾,三文鱼,件件都好厚身,咬落啖啖肉唔会好似食左阵风咁正厨师发板串烧两款肉类再配搭芦笋,食完肉再食芦笋平衡返肉烧肉既油腻感,感觉好清新,而且芦笋爽爽地好好味两款肉类都好入味,我最钟意系免治鸡肉串,佢系成条肉棒再加软骨喺啲肉入面,咬落去食到啲软骨脆脆地好有口感,好回味杂锦天妇罗佢最特别系有两种酱料,第一种系绿茶粉末,第二种就系普通天妇罗嘅萝卜蓉加天妇罗酱汁店员建议先沾上绿茶粉食,真系食到好香嘅绿茶味,不过记得唔好一次过沾太多,因为会好咸鳗鱼饭有两大
今次叫咗个二人omakase晚餐 /$368一位
胡麻豆腐沙律
厨师发板刺身拼盘
厨师发板串烧
杂锦天妇罗
鳗鱼饭
有两大块鳗鱼,好厚切,唔会好多软骨,不过可能食到尾有啲饱,同埋觉得啲饭有少少硬身,所以系食唔晒嘅
晚餐仲附送一支小型清酒
岩晒我同姊妹慢慢品尝美酒+详谈
不过倾倾吓发觉太细知唔够饮,所以就叫多咗杯白桃乳酸梳打,酸酸地好醒神
最后仲有面豉汤+芝士蛋糕作结尾,真系好满足呀