2021-08-19
美食博览喺几个礼拜之前已经圆满结束,我就当然唔执输去睇吓有乜嘢平嘢买啦!喺去吓美食博览之前,首先要医饱个肚先有力气作战,即刻谂起自己一路都好想试吓嘅一间餐厅,咁就梗系唔好错过呢个机会去试吓!呢间餐厅不论门口同里面嘅装修都系走泰国街头风。全场嘅工作人员都系泰国姐姐,而且一路都播住啲泰文歌,感觉上真系好似置身喺泰国一样超正!我今次就叫咗个我最钟意食嘅泰式猪手饭,一个猪肉炒金边粉(Pad Thai),一杯泰式奶茶同埋一份芒果糯米饭。呢个猪手饭我觉得有80%泰国嘅味道,佢嘅猪皮好QQ,而且猪肉只需用餐具就可以完美咁松开。而且佢个味道亦都有好香浓嘅卤水味,佢仲免费附上微酸嘅猪肉碎汤,啱晒夏天食用。唯一一个美中不足嘅地方就系佢冇酸菜,如果有嘅话就一定Perfect啦!至于佢嘅金边粉入口微酸,同当地食到嘅都有啲相似㗎,不过略嫌比较湿,但系整体都不错吃。泰式奶茶反而因为佢用咗淡奶所以感觉争紧啲,不过因为佢用返泰国本地嘅茶叶去冲制,所以茶味同泰国饮到嘅一模一样架。最后佢嘅芒果糯米饭我真系极度大推介!呢个芒果糯米饭只需要$40,但系份量就好多,好啱两个人一齐share食,而且佢嘅饭系热辣辣新鲜制造,味道同
最后佢嘅芒果糯米饭我真系极度大推介!呢个芒果糯米饭只需要$40,但系份量就好多,好啱两个人一齐share食,而且佢嘅饭系热辣辣新鲜制造,味道同我喺泰国食到嘅系完全一模一样㗎!
总括嚟讲我都推荐大家去呢间餐厅感受下Chill下,我喺呢个用餐时间我真系觉得自己好似去咗泰国咁㗎,喺呢个暂时冇得飞嘅情况底下,喺呢度都的确揾到一阵泰国嘅光景㗎,大家有兴趣就试吓啦!