2020-01-21
我哋大约2:00去到,因为午市自助餐系11:30开始,食物已经被人食得七七八八,有部分小菜嘅架甚至系空咗,而且大部分嘅食物系冻嘅😕。我明白之前已经食完一轮,但明明佢写住自助餐系食到3:30,我见2:00后仍有零星嘅人去食,店员最起码应该翻热枱上嘅食物,或整少少新鲜嘅小菜出黎,依家被我嘅感觉系食人哋食剩嘅😤。另外,全部前菜、炸物同小菜都系冇标示菜名,同素食类别。(亦因为咁,以下嘅菜名系我自己作,唔准确) 前菜:陈醋云耳、凉拌海带、麻辣藕片、薯仔沙律、凉拌青瓜意粉、沙律菜、酸萝卜、鹰嘴豆、藜麦、车厘茄小食:煎饺子、紫菜煎饼、紫菜芋丝丸、印度薄饼、田园pizza、烤南瓜、酸斋、炸春卷、薯条、薯角、炸茄子煎饺子系新鲜攞出黎,但食落都系冻嘅😑。紫菜煎饼口感烟韧,食落有少少酸辣味,紫菜嘅香味都几突出。紫菜芋丝丸同紫菜煎饼嘅材料大致一样,只系紫菜丸以芋丝为主。炸茄子可能摆耐咗,好淋👎🏼。小菜: 豉汁茄子、咖哩薯仔、素炒椰菜花、木耳百合炒翠玉瓜、蕃茄豆腐、炒菜心即使小菜有盖住,但都系唔热👎🏼,只能勉强话系暖。主食:肉丝炒米粉、肉丝炒米线、咖哩海鲜炒河、炒饭、南瓜粟米粥、红米饭、蕃薯、素菜包 (仲有一个
前菜:
小食:
小菜:
即使小菜有盖住,但都系唔热👎🏼,只能勉强话系暖。
主食:
肉丝炒米粉、肉丝炒米线、咖哩海鲜炒河、炒饭、南瓜粟米粥、红米饭、蕃薯、素菜包 (仲有一个唔知系咩包)
初初我见到炒米线,以为系炒意粉,但食落口感顺滑、质地偏淋身,似系米线。味道唔错,咸味适中,有素肉丝、银芽同雪菜粒。咖哩炒河摆咗系炒米嘅旁边,初时都冇留意到。炒河入面有素虾、素鱿鱼等配料,但河粉炒得太干,同埋咖哩味唔重。
糖水/ 汤:
沙参玉竹红萝卜汤、绿豆沙
质素最好嘅食物应该系中汤,因为系唯一一样够热嘅食品😂。味道清甜,我见煲入面都有几多材料。
甜品:
凉粉、斑兰椰汁糕
水果:
橙、桔
饮料:
山楂洛神花茶、柚子柠檬水、冻豆浆、热水
山楂洛神花茶味道似利槟纳,甜甜哋带出山楂嘅香味。
我觉得试一次就算,唔会再去食😕。如果想试嘅话最好12点左右就去食,如果唔系就会好似我咁😅。