2013-10-08
系度食饭已经食左无数次,终于的起心肝帮呢间野写一次食评。唔好睇佢铺头细细,老板同厨师大有来头!煮过俾好多高官明星食,以前做亲都系D5星期酒店做总厨;佢地话煮过俾某总统食(唔知真定假!)原来老板系半退休,所以特登揾间咁细既铺做,话唔想太辛苦。但我觉得真系好细同位置唔太理想!今晚3个人当然先点个照牌菜:烤羊架,老板话系内蒙由当地游木民族传授"烤全羊",但香港人食唔到全只羊所以转用羊架!口味又融洽反香港人口味而改善左。味道同肉质唔使讲,睇相已经流晒口水!$128咁大份,平到震。不过要等成30分钟!同时,我地又叫左每日限量的乳鸽。佢D乳鸽系用BB鸽,所以皮薄肉软。皮唔会好脆,但味道好正,识身的人一定知我讲咩。,最后食完饭倾计时我地仲叫多只送酒添然后,叫左个无咩人识食的上汤猪润。老板煮得刚刚熟,厚度适中,咬落弹牙但无渣。呢D旧派菜式只会系廿几年前的凤城先食到咁好手势的!本来想叫个冰镇鲍鱼,不过卖晒,所以变左个豉椒炒竹圣子皇,好抵食!事先叫老板留左只蟹,食姜葱炒蟹。我已经食左好多次。因为佢炒得真系好靓好靓!唔计只蟹几大只,就算你去西贡食海鲜都食唔到咁好手势。每次食佢的炒蟹,只蟹干身得黎D肉仲系软同
今晚3个人当然先点个照牌菜:烤羊架,老板话系内蒙由当地游木民族传授"烤全羊",但香港人食唔到全只羊所以转用羊架!口味又融洽反香港人口味而改善左。味道同肉质唔使讲,睇相已经流晒口水!$128咁大份,平到震。不过要等成30分钟! 同时,我地又叫左每日限量的乳鸽。佢D乳鸽系用BB鸽,所以皮薄肉软。皮唔会好脆,但味道好正,识身的人一定知我讲咩。,最后食完饭倾计时我地仲叫多只送酒添
然后,叫左个无咩人识食的上汤猪润。老板煮得刚刚熟,厚度适中,咬落弹牙但无渣。呢D旧派菜式只会系廿几年前的凤城先食到咁好手势的! 本来想叫个冰镇鲍鱼,不过卖晒,所以变左个豉椒炒竹圣子皇,好抵食! 事先叫老板留左只蟹,食姜葱炒蟹。我已经食左好多次。因为佢炒得真系好靓好靓!唔计只蟹几大只,就算你去西贡食海鲜都食唔到咁好手势。每次食佢的炒蟹,只蟹干身得黎D肉仲系软同有少少湿,好似蒸蟹果种口感,一D都唔鞋口!只蟹炒得好香好惹味,但又保持到只蟹本身的鲜甜味。 老细成日话不时不食,迟D蟹膏靓D时叫我唔做食炒蟹,清蒸就够啦㖞!
题外话/补充资料:
记得订位呀!