2012-04-20 224 浏览
今日本来budget $30,远处见到生记粥舖,脑里浮起某连锁集团价钱牌,仲担心紧洗唔洗加budget行埋D睇清楚价钱牌,我谂紧系咪眼花,竟然$11有个粥,炸两只系几蚊!伙记见我企o系出面咁耐,以为我要叫外卖XD入到去,叫左卖飞佛皮蛋碎牛粥$13+炸两$7,只不过系$20!!! 粥好快就来了,好似米浆,几特别呢个时候见到厨房倒紧浆即制肠粉同台有人食紧净肠粉,都系$7,我就谂:点解同样价钱唔食炸两?炸两黎到,平时我要加好多唔同ge酱,今次就试下净系点跟碟上ge豉油,豉油系甜的,油条系脆的,介乎两者之间的肠粉好滑,好有米味呢个时候,由于见自己仲有budget,又估紧净肠粉应该几好食于是忍唔住叫左个净肠粉等左阵,肠粉即蒸好好食,米味浓得好似食紧砵仔糕咁虽然肠粉同砵仔糕听落唔关事,但我食紧肠粉ge时候,的确以为自己食紧砵仔糕~~~btw,虽然系平价小店,但店面好整齐干净伙记都几nice~

伙记见我企o系出面咁耐,以为我要叫外卖XD

粥好快就来了,好似米浆,几特别
呢个时候见到厨房倒紧浆即制肠粉

豉油系甜的,油条系脆的,介乎两者之间的肠粉好滑,好有米味

于是忍唔住叫左个净肠粉

等左阵,肠粉即蒸好好食,米味浓得好似食紧砵仔糕咁

btw,虽然系平价小店,但店面好整齐干净
伙记都几nice~
题外话/补充资料: 每个星期,我都会有两晚o系太子道西上堂,亦都因为要上堂,冇得秘捞赚外快…… 头半年好钟意出太子觅食,餐餐都要around$40…… 之后转战九龙城,就住食都要$30…… 近排公司附近新开左条小巴线去新蒲岗一带,于是可以去新蒲岗觅食~ 以后都会多D黎~
2012-04-19