2016-02-28
大角咀一向都收埋好多林林总总嘅fusion菜,中西合壁既菜式开到成街都系 今日同朋友黎到呢间英文名叫五月天May Day~~嘅BURGER店!MAYDAY呢个名令人有无尽嘅热血热情!黎到门口,地方浅窄,墙壁上有一大块黑板,令人溢起读书时期嘅回忆! 黑板其实系一块餐牌,上面图文并荗,诉说呢个乜野胡芦卖咩药~木质嘅招牌!清新舒适的感觉!高脚櫈嘅位置能够看到六七十年代港式嘅餐牌!从左至右看,好似去左冰室!连透明玻璃都物尽其用,写上rice burger嘅资料!一张点餐纸比你慢慢拣,呢度系慢活嘅地方~~~叫了个川宁茶twinings tea Camomile洋甘菊味 $15~清新,淡香,为一天带来新气象!好中意佢个杯~浅绿色!green style~有饭堡就食饭堡!一睇就想食呢个海南鸡饭堡!其实就将海南鸡饭包装成汉堡嘅样子!调过味嘅鸡肉嫩滑香喷喷,夹埋d青瓜丝,爽口又清新!个饭煎得金黄而香脆,有饭焦宁舍好食!配嘅小食拣左个蘑菇奄列,暖暖嘅刚做好, 但略清左点, 但鸡蛋包蘑菇, 加埋千岛酱,滋味无穷!总括黎讲如果黎呢度过个relax嘅一日系可以嘅!有书睇又有a cup of tea~~~g
中西合壁既菜式开到成街都系
MAYDAY呢个名令人有无尽嘅热血热情!
黎到门口,地方浅窄,墙壁上有一大块黑板,
令人溢起读书时期嘅回忆! 黑板其实系一块餐牌,上面图文并荗,诉说呢个乜野胡芦卖咩药~ 木质嘅招牌!清新舒适的感觉! 高脚櫈嘅位置能够看到六七十年代港式嘅餐牌!
从左至右看,好似去左冰室!
连透明玻璃都物尽其用,写上rice burger嘅资料! 一张点餐纸比你慢慢拣,呢度系慢活嘅地方~~~
清新,淡香,为一天带来新气象!
好中意佢个杯~浅绿色!green style~
其实就将海南鸡饭包装成汉堡嘅样子!
调过味嘅鸡肉嫩滑香喷喷,夹埋d青瓜丝,
爽口又清新!个饭煎得金黄而香脆,有饭焦宁舍好食!
但略清左点, 但鸡蛋包蘑菇, 加埋千岛酱,
滋味无穷!
总括黎讲如果黎呢度过个relax嘅一日系可以嘅!
有书睇又有a cup of tea~~~good day in mayday!