2014-02-08
我谂提起「囍宴」,相信啲人就会联想到佢嘅掌舵人Jacky Yu(余健志),以集中国各地方菜之大成,将亚洲多元饮食文化共冶一炉,令中菜全新创作出现于人前,风格独特,不拘一格,餐厅仲开到去上海、新加坡,真喺几成功 。除中菜以外,佢亦有推出其他产品,例如:鲍鱼、鲍鱼面、XO酱、养生汤包、汤圆、贺年糕点,今次「好友狂尝曲系列」要分享就喺食友所赠嘅「囍宴花心蝴蝶酥」,非常多谢食友咁大手笔 。 花心蝴蝶酥 $198铁盒包装,红底金字,感觉喜气洋洋,一大个「囍」字以外,仲有「年年有余」图案,绝佳嘅新年贺礼 ,不过,收依份礼之时就同过年无关,而喺贺小弟牛一嘅生日礼物。全盒蝴蝶酥净重约200克,内含4款口味,每种口味有6件,即全盒共 24件。究竟有边4款口味?唔使估估吓,翻转盒底标签就一目了然,当中有甘甜陈皮味、酸甜子姜味、香酥咸蛋黄味、香脆牛油味 。香港出品,新鲜制造,虽然有下防腐剂 ,不过保质期得30日,开封后要存放晌阴凉处,最好7-10日内食用添。 甘甜陈皮味蝴蝶酥本身做得层层松脆,极富牛油香味,陈皮棵粒只洒晌蝴蝶酥面之上,而且唔算多,但还嗒得出阵阵陈皮香味,跟蝴蝶酥几夹,之但喺稍为
铁盒包装,红底金字,感觉喜气洋洋,一大个「囍」字以外,仲有「年年有余」图案,绝佳嘅新年贺礼 ,不过,收依份礼之时就同过年无关,而喺贺小弟牛一嘅生日礼物。全盒蝴蝶酥净重约200克,内含4款口味,每种口味有6件,即全盒共 24件。 究竟有边4款口味?唔使估估吓,翻转盒底标签就一目了然,当中有甘甜陈皮味、酸甜子姜味、香酥咸蛋黄味、香脆牛油味 。香港出品,新鲜制造,虽然有下防腐剂 ,不过保质期得30日,开封后要存放晌阴凉处,最好7-10日内食用添。 甘甜陈皮味
蝴蝶酥本身做得层层松脆,极富牛油香味,陈皮棵粒只洒晌蝴蝶酥面之上,而且唔算多,但还嗒得出阵阵陈皮香味,跟蝴蝶酥几夹,之但喺稍为隐若一啲啫。
酸甜子姜味
子姜拼蝴蝶酥依个配搭喺小弟最为期待,因为子姜嘅辛酸应该能更好好平衡蝴蝶酥嘅牛油味,不过,子姜真喺落得极之手紧,比陈皮味嚟得更淡,完全未有期望中嘅效果 。
香酥咸蛋黄味
咸蛋黄真喺塑造性高,煮𩠌整饼都得,而且咸香诱人,同样,咸蛋黄加得无几,睇外观差唔多分唔到佢同原味嘅分别。真失礼,我哋几个都完全食唔出咸蛋黄嘅咸香 !
香脆牛油味
即喺原味,无加入任何配料,不论味道或口感,都做得上乘,香甜酥脆,真喺令人食唔停口。 我事后想再上网查查囍宴花心蝴蝶酥嘅资料,原来早前曾出过团购,而当时无论文字嘅介绍,抑或相片嘅展示,都极为吸引。以下辑录咗𠮶次团购嘅相片,配料嘅份量,以及卖相,真喺同我收到𠮶盒有啲天渊之别 㖞! 饮食可以创意无限,单睇曲奇就可见味道可以千变万化,所以要突破蝴蝶酥的传统规范,个人觉得唔算咩新奇事,但以陈皮、子姜、咸蛋黄嚟加入蝴蝶酥之内,口味几崭新,相信晌将来会见到更多独特奇美嘅口味,希望将来再有机会试嘅时候,喺「足料」版本啰 !