2014-08-06 390 浏览
美心西饼嘅蛋糕食得多,其实佢都有出曲奇,不过,似乎记忆所及,小弟都未食过佢啲曲奇产品,今次又梗喺要多谢食友啦,赏我一包美心「榛子‧牛油曲奇」,让我有个「狂尝曲」嘅下午茶。精致嘅包装袋内一共有8块曲奇,每块净重约9克,咪以为磅过,都喺包装袋后面写嘅。据食友讲卖十零蚊包,唔算贵。不过,始终大集团连锁店流水作业模式制作,又要控制生产成本,减少损耗,出品质素要求稳定,故此,从成份所见产品都加入较多添加剂。榛子牛油曲奇跟包装袋面所见嘅一模一样,中间喺牛油曲奇,外围边喺咖啡味曲奇,入口唔可以用脆嚟形容佢嘅质感,但就咬落松化,又极富牛油香,而大大粒榛子仁好脆口,味道比想像中好。话晒美心都喺本地大型饼店之一,无理由要做件曲奇都会做得衰嘅。「狂尝曲」,唔喺因为一个人一次过食晒8块曲奇,而喺久唔久收到食友送赠嘅曲奇,等小弟经常有曲狂尝。再次多谢食友,又让「好友狂尝曲」系列食评得以延续!
榛子牛油曲奇
题外话/补充资料: 因为喺朋友所送嘅小礼物,所以,环境、服务、卫生、抵食几栏嘅参考值唔大。
外卖自取
下午茶