2014-12-05 2574 浏览
小弟写食文作标题好钟意玩吓食字,纯粹贪过瘾,虽唔算作得出色,但偶有佳作咁啦。第一次听到Blesscuit个名就觉得好有心思,一间卖曲奇嘅小店,希望藉曲奇将祝福送上,Bless + Biscuit,喺咪好有意思呢 !托食友福,又赠小弟一小盒曲奇,完全感受到佢嘅祝福。曲奇分铁盒及纸盒包装,前者份量较多(22-49块),而且每盒包含数款味道,售价自然较高($138-$328);至于后者,包装简约,份量细细(8块)兼单一味道,不过,定价相对较亲民($48-$68)。虽然收到嘅喺纸盒装曲奇,但却喺最贵嘅「金钻松露曲奇」($68),每片曲奇都喺独立包装,干净卫生。何解叫「金钻」?曲奇表面涂上食用金粉,外观更显贵气,而曲奇色泽乌黑并非嚟自松露,主要加入竹炭粉做,并非咩嘢色素,天然健康,至于味道,松露嘅幽香十分突出,好似扑紧过嚟咁 ;此外,曲奇做得薄,口感非常松脆,绝对有种意外嘅惊喜 。据食友讲,Blesscuit喺艺人陈敏芝所开,挂得自己名做生招牌,自不然用料不赖,制作认真,唔单止话喺以法国牛油、法国小麦面粉、意大利蕃茄干、天然黑糖及不同嘅外国食材嚟做曲奇,块块全人手制作,暂时虽然只有十多款口
!托食友福,又赠小弟一小盒曲奇,完全感受到佢嘅祝福。
金钻松露曲奇
;此外,曲奇做得薄,口感非常松脆,绝对有种意外嘅惊喜
金钻松露曲奇
据食友讲,Blesscuit喺艺人陈敏芝所开,挂得自己名做生招牌,自不然用料不赖,制作认真,唔单止话喺以法国牛油、法国小麦面粉、意大利蕃茄干、天然黑糖及不同嘅外国食材嚟做曲奇,块块全人手制作,暂时虽然只有十多款口味,但当中唔少味道甚具特色,如:红莓水果茶曲奇、黑糖腰果曲奇、鳀鱼曲奇、金钻松露曲奇……等等,听完我都心郁郁想多试几款呀
幸而,收到铁盒装嘅另一食友,再分拆包咗各款味道一片嘅曲奇俾我品尝,所以,「祝福」喺可以分享嘅。4款口味除原先试过嘅金钻松露曲奇(黄色包装),仲有带点清爽怡人有少少果香嘅红莓水果茶曲奇(紫色包装)、清香橙皮味又有啲烟韧嘅香橙曲奇(粉蓝包装)及浓厚拖肥而带些咸味嘅拖肥曲奇(粉红包装)。虽然各得一片,一阵风咁就食晒,但已经令人再三回味
除咗钟意佢个店名,亦好喜欢曲奇包装纸上嘅文字:「baked with blessings」,再次多谢食友嘅祝福,亦祝愿Blesscuit为人带嚟更多美味曲奇及祝福!
题外话/补充资料: 因为喺朋友所送嘅小礼物,所以,环境、服务、卫生、抵食几栏嘅参考值唔大。
外卖自取
下午茶