2016-03-16
就嚟到复活节喇,市面上嘅相关应节产品都见有唔少。小弟虽未至人缘广,但相信都唔喺咁差,晌上次嘅德国菜饭聚,就收到好友提前嘅复活节小礼物,竟然不约而同都喺龙岛嘅产品,有曲奇,又有朱古力,真喺好多谢友人嘅心意 。盒内仲附有单张,介绍新一轮嘅复活节礼品。款式众多,包装得美轮美焕,甚具特色 。一讲复活节,就会自然谂起复活蛋、复活兔,收到朋友小礼物嘅其中一份就喺「兔子脆米朱古力及曲奇礼盒」,礼盒以兔仔做盒形,白底衬上碎花,充满春日气息,「红宝石」眼睛,粉红色丝带,份外吸引小朋友或女生。内有5块曲奇及5粒彩色脆米朱古力。先讲讲曲奇,虽然有5块,但其实只有两款口味,包括:蓝莓牛油曲奇及红莓牛油曲奇,全部独立包装,较为卫生。 蓝莓牛油曲奇、红莓牛油曲奇 曲奇唔算好香脆,叫做不过不失,配蓝莓干或红莓干都喺稳阵嘅配搭,但味道上稍欠特色。彩色脆米朱古力,5粒都喺代表唔同味道,分别有粟米、士多啤梨、蜜瓜、西瓜及牛奶朱古力。 粟米、士多啤梨、蜜瓜口味彩色脆米朱古力 小弟只试咗前3者,粟米味最好食,而蜜瓜感觉最过瘾;朱古力内包裹住脆米粒,所以,入口有松脆感,整体味道有少少偏甜,贪得意嘅朋友可以不妨一试。
曲奇唔算好香脆,叫做不过不失,配蓝莓干或红莓干都喺稳阵嘅配搭,但味道上稍欠特色。 彩色脆米朱古力,5粒都喺代表唔同味道,分别有粟米、士多啤梨、蜜瓜、西瓜及牛奶朱古力。 粟米、士多啤梨、蜜瓜口味彩色脆米朱古力
小弟只试咗前3者,粟米味最好食,而蜜瓜感觉最过瘾;朱古力内包裹住脆米粒,所以,入口有松脆感,整体味道有少少偏甜,贪得意嘅朋友可以不妨一试。 另一位朋友所送嘅「粟米朱古力小礼罐」(Choc-A-Corn),就唔喺复活节期间限定嘅礼品,喺恒常供应嘅产品,所以,有兴趣嘅朋友都唔需要急住买。 几钟意佢个罐身设计,外观花花碌,几缤纷,分上下两层(其实罐盖都有一层),可以循环再用摆吓小饰物或万子夹、橡根之交仪用品。而内藏10粒朱古力杏仁爆谷,5粒原味,5粒咖啡味,同样独立包装。 朱古力杏仁爆谷、咖啡朱古力杏仁爆谷
其实以前也收过依一款小礼物,但就喺小盒装(一盒仔有4粒),而且有好多款口味。食落好有口感,好松脆,但又有咬口,有少少焦糖香,无论原味朱古力定咖啡朱古力,都咁好食 ! 多谢好友为小弟注入咁好味嘅零食,虽然「兔子脆米朱古力及曲奇礼盒」味道上稍稍逊色啲,但靓靓包装搭够,不失为氹人开心嘅选择!