2016-05-17 395 浏览
一向都以为「奇华」啲中式嫁喜礼盒都喺啲传统嫁喜礼饼,如红绫莲蓉酥、黄绫荳蓉酥、白绫五仁酥、五彩皮蛋酥……等等,若非朋友送小弟一盒「熊猫嫁喜礼盒」($88),真喺唔知佢哋嘅嫁喜礼饼「西化」咗咁多。以招牌熊猫做主角,戴上传统中式婚嫁配饰,扮相却趣致可爱 ,却不失体面。打开包装盒,内里基本上可以话包括咗5款饼食,分别喺熊猫曲奇、蝴蝶酥、牛油曲奇、合桃咖啡趣宝及椰丝蛋白曲奇。每一款都独立包装,卫生干净。佢咃嘅蝴蝶酥曾晌以前嘅食评分享过,甚具质素,亦喺店方热卖产品之一,所以,今次就唔多介绍。 熊猫曲奇 其实,熊猫曲奇以前都试过,不过,今次喺旧款朱古力味以外嘅新品「草莓味」,继续以超萌嘅熊猫造型为卖点,粉红色令熊猫更可爱,曲奇质感非常松化,草莓味道较薄,不及朱古力味嚟得突出。 牛油曲奇 佢嘅外形就令我想起童年啲街坊饼店所做嘅曲奇,奇华嘅牛油曲奇极富牛油香,入口松化到好似一阵风咁。 合桃咖啡趣宝 几款产品中,以依一款最得我欢心,因为细细件一啖一件容易食,其主因都喺有少少合桃碎添加咗口感,又有咖啡嘅香味,实在好食到一粒接一粒。 椰丝蛋白曲奇 喺唧花曲奇嘅一种,形状有点似花塔饼
,却不失体面。

牛油曲奇
合桃咖啡趣宝

合桃咖啡趣宝
椰丝蛋白曲奇

喺唧花曲奇嘅一种,形状有点似花塔饼,因为成份加入蛋白,所以咬落脆身啲,又有啲椰子香味。
椰丝蛋白曲奇
虽然曲奇系列停咗一段长时间,但有心嘅朋友总会让我久唔久有机会又写吓曲奇食评。
外卖自取
下午茶