2016-06-06 3481 浏览
晌旧年年底先落户香港嘅日本过江龙超人气伴手礼Tokyo Milk Cheese Factory,产品当中嘅牛奶芝士饼、艾登芝士蛋糕、海盐芝士曲奇及蜂蜜芝士曲奇喺店家主打,试过𠮶两款曲奇又的确几好食,又几特别。今次食友送上此店嘅曲奇,原以为又喺曾试过嘅口味其中一款,点知喺有惊喜嘅新口味!喺咩口味?小弟译佢为罗勒蕃茄芝士曲奇(Basil-Tomato Mozzarella Cookie) 。包装嘅外观跟其他曲奇产品一样,所以,都喺靠盒底嘅标贴;不过,内里独立嘅包装纸就有啲分别,我仲记得海盐芝士曲奇嘅「牛牛」招纸贴喺蓝色,蜂蜜芝士曲奇则用上橙色,而手中嘅罗勒蕃茄芝士曲奇却用上红色。全部独立包装,食用卫生方便 。外层曲奇以北海道牛奶及罗勒制成,所以,入口带有点点既香草香,而中间夹住一片莫沙里拉芝士,应喺加入蕃茄成份,所以,芝士嘅色泽偏橙红,芝士味中又嗒出微微蕃茄味 。此外,正如上次食评咁讲,外形有种好似食紧「菠萝油」嘅感觉,当然,无咩油腻感啦。晌个悠闲嘅星期六晏昼,冲杯咖啡,配番几件罗勒蕃茄芝士曲奇,想返起好友嘅不时送赠,就想记起好多感恩嘅事。
题外话/补充资料: 因为喺朋友所送嘅礼物,所以,几个细项评分(环境、服务、卫生、抵食)嘅参考值唔大。
外卖自取
下午茶