2019-02-25 2966 浏览
早前同友人只喺简单茶聚,但估唔到友人咁有心,乘过年时日,送小弟一包曲奇,当喺「新年贺礼」,实在太客气喇。其实,能抽时间赏面聚一聚,已经好有心喇!而曲奇嚟自「兰特饼店」,喺好陌生嘅名字,绝对喺第一次试嘅品牌。鲜红色嘅包装袋,袋面只印有店名及其商标,就算袋背、底下,都再无其他相关资料,实在低调,由于包装袋都无提供曲奇口味嘅资料,下文都喺靠个人试味试出嚟。打开包装,将啲曲奇倒晒出嚟大晒冷,一共8款口味,每款两片,即共有16片全独立包装。咖啡曲奇每款唧花曲奇都做得颇为工整,而咖啡味亦比预期芳香突出,实在唔错。朱古力曲奇除咗味道本身OK之外,烘焗出嚟嘅口感亦非常松化,但又唔会太流于好似「小熊曲奇」𠮶种好粉嘅感觉。??曲奇呢块颜色就紫紫哋,连食两块,真抱歉,都食唔出喺咩嘢味,紫薯?香芋?唔会紫糯米啩,知道嘅人不妨话番声我知。牛油曲奇传统而基本嘅牛油曲奇味道,算几香,但牛油味唔会过于太重,哈哈,可以讲喺「少油」嘅牛油曲奇。姜味曲奇呢片初时以为喺类似杏仁𠮶啲口味,一入口就知喺姜味,好强劲嘅姜味,而且,仲有啲好似姜糖嘅烟韧粒粒,掂㖞。伯爵茶曲奇比较大路及稳阵嘅口味,伯爵茶味几清幽,而依一款曲奇做得好松脆
杂锦曲奇

牛油曲奇
姜味曲奇

姜味曲奇
伯爵茶曲奇

比较大路及稳阵嘅口味,伯爵茶味几清幽,而依一款曲奇做得好松脆,唔会硬崩崩。
伯爵茶曲奇
杏仁粒曲奇

曲奇底本身有少少似黑糖味,但唔明显,所以,小弟都唔敢讲实,但混有好多香脆嘅杏仁粒,就令到件曲奇好好食。
杏仁粒曲奇
抹茶曲奇

呢件唧花曲奇未食都估佢喺抹茶味,抹茶味十分之香浓,感受到用料都唔差。
抹茶曲奇
晌度多谢好友嘅心意,让小弟一次过试到8款各有特色嘅曲奇,为是日嘅偷懒下午茶添上几分色彩。
题外话/补充资料: 因为喺朋友送赠,所以,几个细项评分(环境、服务、卫生、抵食)嘅参考值唔大。
外卖自取
下午茶