2013-07-08 745 浏览
是晚第二次黎到呢度与友人饭聚。餐厅位于Sogo exactly对面既银座式商厦,顾名思义,对于地道既香港人相信大家都知道意思即系要 1)经过一大班派传单既师奶 2)成栋楼都系食野同埋 3)等lift等好X耐!Anyway,由于weekdays既关系人唔算太多,即使无book枱都可以揾到位!餐厅装修非常之特别,除左typical既佛像同埋泰式摆设之外,重有特别喺泰国专程订返黎既tuk tuk,非常之特别,攞黎影相绝对一流!炒通菜︰镬气十足,质素绝对拍得住大排档既货色。由于落左虾酱同埋蒜头既关系,炒菜喺上枱既时候真系好香,入口既时候配料更加可以令到菜既鲜味更能带出黎,连平时对蔬菜麻麻地既我都食到停唔到口!青咖喱︰材料非常足,除左主角鸡肉之外,青柠、蕃茄仔、白菜等等配菜一应俱全。最特别既地方系咖喱汁里面放左椰汁,不单上令到咖喱既口感更加滑,更可以使味道更加香。至于俾多$10几蚊加既薄饼绝对值得,唔单止煎得好香脆,口感亦都十分松软,当点左咖喱放入口既时候香气四溢,抵赞!湿炒鸡粉丝︰由于用左粉丝既关系,相对河粉佢比较索油所以令到成碟野都几「油腍腍」,呢度相信系比较失望既地方。不过,要赞一赞佢既用

炒通菜
青咖喱
湿炒鸡粉丝︰由于用左粉丝既关系,相对河粉佢比较索油所以令到成碟野都几「油腍腍」,呢度相信系比较失望既地方。不过,要赞一赞佢既用料,唔会好似坊间既一般泰式炒野咁,求其俾一堆肉落去炒,反而有一半都系蔬菜,咁样做相对无咁咸不特止重要更加健康D添!
湿炒鸡粉丝
泰式拼盘︰以咁既价钱但只系得咁既size,我觉得有少少overpriced左。虽然系咁,食物既质素俾想像中好好多,鱼饼同虾饼一入口已经知道唔系求其将货就价,一pat野沟粉整出黎既。炸既时候火喉刚刚洽到好处,入口既时候个皮松脆,「脆bok bok」之余亦可以keep住juicy既口感,同埋肉既质感。不过,春巻就相对较为失色少少,只系得个脆字,「淡mou mou」乜野味都冇,好似只系食紧一旧粉包住一堆肉同埋蔬菜,好失望呀!
泰式拼盘
Overall食物同埋服务质素绝对可以称得上系中上,只系价钱稍贵,几样野加埋已经要三百几蚊,唔通即使系铜锣湾楼上舖D租都加得咁夸张?
2013-07-08
炒通菜