话说数月前曾到大澳遇见传闻中的黑超炭炉鸡蛋仔叔叔, 大排长龙下我成为了当日第二名买唔到鸡蛋仔的食客教我饮恨大澳! 怀著一种食环署爪牙随时由大坑延伸到大澳的恐惧, 今次长途拔涉都要到大澳领教鸡蛋仔叔叔的威力!当日星期日正午十二点几就到大澳, 发现原来黑超叔叔已经由车仔档搬入铺了! 就在苏籚咖啡店的斜对面, 可能时间尚算早, 只有一个人等紧鸡蛋仔黑超叔叔烧鸡蛋仔手势非常纯熟, 而且非常细心, 看到蛋浆比一般街外的都要杰身好多, 刚烧好既鸡蛋仔叔叔会放在钢架上放一阵, 确保仲系好脆先会放袋俾你!一拎上手就觉得鸡蛋仔系好轻身的, 放入口, 好松脆, 唔似一般鸡蛋仔咁硬, 重点系入便系松绵绵的, 成粒鸡蛋仔入便都系好饱满好似海绵蛋糕咁! 而且鸡蛋仔有阵好香既牛油味! 绝对唔系一般既鸡蛋仔可以媲美呀!!!!!!!!!! 希望大家下次入大澳都去支持黑超叔叔呀! 多得我地最伟大既食环署, 全港唯一可以食到炭烧鸡蛋仔既地方可能就只有大澳喇!顺带一提黑超鸡蛋仔叔叔隔离都有位烧鱿鱼伯伯既烧鱿鱼都好好味, 下一篇再写!PS 温韾提示一下各位食家千祈唔好好天真地好似平时食鸡蛋仔咁两三个人share一份, 因为鸡

好有型的黑超鸡蛋仔叔叔

饱满的内馅
点点炭烧火光

PS 温韾提示一下各位食家千祈唔好好天真地好似平时食鸡蛋仔咁两三个人share一份, 因为鸡蛋仔实在太好食 完全停唔到, 简直需要好贪婪咁自己食晒成个! 然后再encore! 要再排队四多份有排等呀, 因为我转个头经过已经有N个人排紧队啦!
2011-07-03
外卖自取