2020-11-13 769 浏览
好耐冇同妈咪食饭,今晚做个孝顺女同佢去鳄鱼恤中心,呢度出名中菜多,但妈咪唯独钟情誉宴 • 星海,今晚就带佢食餐好嘅!秋风起,梗系要饮啲汤水补一补,拣咗黑蒜螺头炖鸡汤,每人一盅,汤料非常之多,呷一口,强劲嘅黑蒜味加上螺头嘅鲜味同炖鸡嘅甜味一齐涌入口,香甜又浓郁,妈咪即刻竖起手指公!先叫一个烧味拼盘,叉烧带著少少脂肪,入口油香十足又唔韧,切鸡脾肉又嫩又滑,点上姜蓉最衬;烟鸭胸香味十足,拼盘中间配上酸醋黑木耳,够晒开胃。妈咪最钟意食鲍鱼,当然要叫返个鲍鱼玉环盅俾佢试吓!鲍鱼放喺冬瓜环上,配上草菇伴碟,望落成个菜式更有层次,而鲍鱼食落带点溏心,少少烟靭,非常美味!另外点左份西施蛋白虾球,伴有翠绿嘅芦笋同红萝卜丝,咸咸地嘅蛋白食落几特别,虾球够大只又爽弹。呢度嘅福建炒饭真系用料十足,炒饭底够干身又够香,几乎每啖都会食到虾肉、瑶柱丝、冬菇、肉丁等等,绝不欺场!最估唔到系连普通嘅陈皮红豆沙都做得出色,陈皮味香,煲到起晒沙又唔会太甜,好味!不枉我放工即时赶过嚟呢度食饭!
黑蒜螺头炖鸡汤

秋风起