2017-10-08 281 浏览
去左铜锣湾同朋友食野,见翡翠明珠广场一楼新开左个food court, 一于试下,有成六间餐厅选择,不过我们喜欢中菜,拣左上海姥姥。特上蟹粉小笼包$78 , 一笼四只卖相唔错,蟹子点缀在小笼包顶,多d颜色卖相更吸引,醋一碟,都要睇d醋能否调起小笼包的味。小心热,一咬d汤汁破皮而出,灼亲嘴添。汤汁好有猪肉鲜甜味而且多,皮薄,不会成团粉的口感,好钟意!肉馅结实,证明猪肉新鲜,无用梳打粉乸到滑潺潺!要点醋食,佢碟醋好香,微酸,与小笼包汤汁混和,增添鲜味好有帮助!蟹粉扒素鹅$108 ,似腐皮卷,外层腐皮炸到金黄色脆卜卜,好香口!中间果堆啡色野就是主角:蟹粉。里面的馅料有冬菇、木耳,有齐滑的口感和爽的口感,每啖都好有层次,味道本身是香口而淡味,但加埋蟹粉一齐食就唔同讲法,虽然卖相唔靓,但味道一流,好香浓的蟹糕味,好似真系食紧蟹糕一样,质感是厚身的酱,有加酱油同蟹糕蟹粉一起煮,才令呢堆蟹粉咁香浓。呢餐好似食蟹晏咁,唔洗拆蟹咁麻烦啦,食蟹粉蟹糕都够,最初惊佢唔好味唔叫咁多野,最后好有惊喜呢!估唔到上海姥姥都几有水准。

蟹粉小笼包

蟹粉扒素鹅