2010-11-24
今日朋友绍介新发型师比我, 电左个发, 之后就顺道一齐食Dinner, 朋友话一不离二, 顺道介绍间新食店过我. 就系咁我地一齐落左九龙城, 去左一间叫谭点既专食中式点心既铺头, 朋友话Lee间铺开左几个月, 佢就成日黎食, 仲话D点心好得........心谂真系咁好??入到铺内, 见老板娘同佢打招乎, 又好似真系几熟㖞 其车客人不算太多, 若一半到啦, 我地揾左个好位, 可以追看刘醒朋友见我挂住睇电视就随便点左几个点心, 点心黎到面前, 我拉返个心返黎.........其实边食边偷看电视原来Lee度D点心一笼两件, 啱晒两位用, 又几好㖞 黑鱼子烧卖初头以为黑鱼子系整式整水, 用黎收多你两蚊既招数, 但原来咬开粒烧卖, 内里分层鲜明, 仲有大只虾, 差D以为自己食紧虾饺, 实在忍唔住要影低佢, 证明我无作大.星星鱼肠粉个名怪怪地, 起初仲以为系用鱼肠做肠粉, 咁埋英文说明先知原来系炸鱼, 老板娘话用炸九肚鱼做的, 好受欢迎的.终于个肠粉现身, 原来系用玻璃长型碟装起六件肠粉, 卖相又几靓㖞, 一口咬落去又几胞㖞, 我个人就觉似新潮炸两, 食落又几得意, I like it 米汤波菜饺
原来Lee度D点心一笼两件, 啱晒两位用, 又几好㖞
黑鱼子烧卖
星星鱼肠粉
米汤波菜饺
起初以为朋友叫佢个白弼, 原来系粥底浸住几粒波菜饺, 又几得意㖞, 唔知系咪白粥底关系, 个人觉淡左少少
封煎虾饺并烧卖
系一个以薯装饰个样几潮几靓既点心, 个人就觉都系传统做法好食D, 不过就估唔到食点心薯片送
豉汁蒸凤抓
终于有一样系同一般酒楼点心卖相一样的, 可以直接比较下. 嗯! 全晚几个点心, 最入味既就系凤瓜, 一般酒楼食到既凤抓比较谂身, 但Lee度既凤抓D皮出奇既爽, 又几好味㖞! 唔知佢有咩秘方, 朋友就话因为系即叫即蒸, 所以就会有咁既效果, 唔通我平时饮茶食个D点心唔系即蒸既???
虾饺
好大只虾饺, 个皮好不薄, D虾好爽, 但如果再多D笋就更好.......好似要求多左少少添
高汤牛肉球
名为高汤, 原来系以汤浸住牛肉球, 有别一般酒楼点心, 盅内除左有三粒牛肉球, 仲有菇片, 又几有心思, D牛肉球好鲜味, 但估唔到个汤底又几好味
可爱小白兔
上次食小白兔o系系鸿星, 估唔到Lee度都有㖞, 咁可爱一定要试下啦! 只白兔好松, 好味道^^
四式布甸(焦煻,白芝麻, 石榴, 榴梿)
正正谂紧要唔要再加食品, 老板娘送来两SET小碗布甸! 有甜品送咁好??? 原来系因为朋友超喜欢食Lee度D点心, 老板娘话师父见佢成日黎帮衬, 所以特意送几款过我地试下㖞, 有免费甜品试, 正!
唔系茶包系茶袋
唔知系咪唔算多人, 夜左竟然见到个侍应坐左系最尾张枱度入茶叶, 原来Lee度D茶叶会预先入好一包包! 多口问老板娘为何要入茶袋, 原来系因为客人要咩茶就放一包落去冲, 又快又方便又唔洗怕洗茶壶时有洗唔干净㖞! .............等我返屋企都要试下用茶袋先, 又学到野
总括今餐比我想象中要好, 仲发现原来中式点心可以有咁新潮, 多谢朋友一晚介绍两样好野比我, 下次一定再嚟试埋其他点心, 不过若朋友唔黎既话唔知仲有无甜品送呢