好耐冇食到会令我为之惊叹嘅好味拉面,大海捞针咁揾,比我揾到呢间“面鲜酱油房 周月”🍜,有米芝莲加持,一于试吓好唔好味。⠀面嘅款式唔多,介乎系沾面同拉面之间,有唔少人推荐嘅系沾面,我亦见餐牌写沾面用嘅系粗面,会比较烟韧弹牙,但我反而想试拉面(幼面),希望佢可以更挂汤🤔。⠀最后嗌咗“周月拉面(浓汤)”,虽然大多数人认为淡汤已经好够味,但我都系想试吓浓味有几香。卖相几好,睇得出汤比较浓稠、食落汤底亦带有微酸(好微嘅酸味,我后尾再加咗啲醋),面头有一层油,唔怕油腻嘅朋友可以试吓。豚肉烤得几香,肥瘦尚算适中,吸咗浓汤嘅叉烧反而会有啲咸。幼面质地好挂(浓)汤。想特别讲吓啲笋,我几中意食拉面嘅笋,坊间面店通常只有一阵笋味、带有微酸,但周月嘅笋比起坊间拉面店稍有不同,佢冇𠮶阵微酸,取而代之嘅系带点微甜,同带有微酸嘅汤底放埋一齐反而好开胃😋,呢点系加分位🆙。店内亦有提供即弃围裙同橡筋比客人使用,都几窝心😉。⠀总括嚟讲佢系好味,但又未至于surprised到短期内会再encore咁🤔。

店内亦有提供即弃围裙同橡筋比客人使用,都几窝心😉。

周月拉面
周月拉面