2019-12-13
Happy Roller #旺角 #黃店呢間位於旺角嘅傳統麵包店,驟眼望平平無奇,但係其實暗藏隱世卷蛋!其實呢間店已經有好多ig foodie介紹過,仲上過好多報章雜誌添!果然名副其實。而且仲有參與罷工,冇諗過呢啲傳統老餅店都咁黃!佢哋所製造嘅卷啦仲要係使用零卡稀少糖、少油少糖配方,務求令大家可以健健康康咁享用美味嘅甜品。去到嘅時候唔會見到有卷蛋,記住我問佢哋先至有得買呀,唔好行到過去見到冇就以為冇得買呀,其實佢哋有機會係收埋咗係個雪櫃度咋!不過當然佢哋嘅現貨都非常限量,而且每一日都有唔同嘅味道,所以記住留意佢哋嘅ig,睇清楚先好去啊。難得去到,一次過買咗兩隻味。兩隻味嘅蛋糕都非常綿,氣孔非常幼細,濕潤度剛剛好。攞上手成條毛巾咁樣,大力少少都會將入面啲餡料泌出嚟(代表佢哋好足料啊)。而每一個蛋糕大約可以分到五件左右,所以除翻開都算幾抵食。竹炭海鹽Oreo $98味道比起一般嘅Oreo鹹,我朋友平時冇咁食得甜野都好鍾意呢一個。而且好欣賞佢入面仲有啲Oreo碎,食落去有少少脆口,好正。不過呢個相對上就會比起茶味膩少少,食完之後個嘴唇會有少少油,但係整體來講都係輕盈嘅忌廉。靜岡焙茶 $108
竹炭海鹽Oreo $98
靜岡焙茶 $108
焙茶味非常香濃,而且仲會回甘,感覺light得來又唔會淡茂茂,絕對係茶控之選!
味道: 4.4/5
性價比: 4/5