本身都无谂过要写食评,毕竟成世人都未试过做"foodie",但因为「屯门牛」呢间餐厅比较新,眼见一间咁高汁嘅餐厅好似未获得相应嘅名气同评价,有啲替佢抱打不平,所以就决定亲自写一篇了!(无错,就系好味到戥佢唔抵嘅程度LOL)就好似标题所讲,我喺短短一个星期食咗「屯门牛」三次——到底系点做到㗎呢?是咁的,自从上星期三嗌过一次外卖,食过佢嘅经典牛堡以及素食汉堡之后,家母一直对「屯门牛」念念不忘,仲誓言话要食哂佢Menu嘅咁多款包,结果⋯⋯the rest is history由无图无真相嘅食物讲起先啦!(因为一开头食太肚饿,完全无影相,sorry)我觉得经典牛堡嘅汉堡扒真系好有牛味,甚至系和牛咁样嘅油香,同就咁用免治牛肉,又或者其他餐厅好「肉饼式」嘅汉堡扒好唔同,出面煎得少少脆,入面又keep到好粉嫩,家母仲话系食过最好味嘅牛肉汉堡(虽然佢好少食汉堡⋯⋯好啦不过我都同意haha)至于素食汉堡嘅配汁就非常出色,黑松露汁正中我哋𠮶味,既有平时讲笑嘅「煤气味」,又有一种甘甜嘅感觉,令到包入面嘅鲜菜都有种提鲜嘅效果。用洋葱圈、菇、洋葱同埋生菜组成嘅「汉堡扒」亦都好有惊喜,食落同经典牛堡不相伯仲,各有

是咁的,自从上星期三嗌过一次外卖,
食过佢嘅经典牛堡以及素食汉堡之后,
家母一直对「屯门牛」念念不忘,
仲誓言话要食哂佢Menu嘅咁多款包,
结果⋯⋯the rest is history

我觉得经典牛堡嘅汉堡扒真系好有牛味,甚至系和牛咁样嘅油香,
(虽然佢好少食汉堡⋯⋯好啦不过我都同意haha)

又有一种甘甜嘅感觉,令到包入面嘅鲜菜都有种提鲜嘅效果。
用洋葱圈、菇、洋葱同埋生菜组成嘅「汉堡扒」亦都好有惊喜,
食落同经典牛堡不相伯仲,各有千秋!
就连我呢个对蔬菜无咩食欲嘅人都食得好滋味:)

再之后(姐系三日后)就试咗黄金双层虾堡同鸭胸堡了,
全因自己同家母都有啲心思思,又想食下高质汉堡,所以又去咗买外卖自取。
值得一提嘅系老细 (? 又或者负责嘅同事都态度好好,
嗌外卖时仲会亲手递上(可能因为我睇落太cap手cap脚),令人觉得好体贴窝心,
食物仲要咁好味,公平咩?!

因为黄金虾堡嘅价钱系鸭胸堡嘅至少两倍,
所以我一将啲包送到屋企,
我同家母就急不及待锯开鸭胸堡大快朵颐,
谂住食咗平嘢先,最后慢慢叹。
点知超平嘅鸭胸堡竟然有意想不到嘅惊喜:
个青柠罗勒汁酸酸甜甜好开胃(令我谂起附近间屯门咖哩屋嘅印度青酱),
啲鸭胸好似系用慢煮烹调咁嫩口,仲要啖啖肉好厚身,
成个配搭系出乎意料地好味,令到我后来再encore咗一次。
但好可惜嘅系(证明我唔系打手),个虾堡唔知系因为墨鱼汁个酱无咩味,
定系鸭胸堡太重口味,食完鸭胸再食虾堡变得无咩味道,
剩系得脆口爽口嘅texture,但就欠缺咗一啲flavour (ABC tone)
虽然有两块炸虾饼确实系非常足料,但美中不足就真系唔太突出,
要去到最后一啖先觉得「好味㖞!」,满足感系完全不敌平价亲民嘅鸭胸堡:(
奉劝大家食虾堡就全心全意食啦,唔好三心两意食完其他嘢再食

最后今日食埋最后一个未挑战嘅包——鸡堡。
不嬲都唔系鸡堡嘅fans,就算好多年前食金拱门都未曾食过板烧鸡腿包咁济(红店,不了)
所以今次试食都系抱住满足强逼症嘅心,无咩特别期望。
不过整体嚟讲个包都唔错,个酱味道好出,鸡扒都好厚身滑嫩,
但自身嘅味道就无乜。相对其他餐厅嘅话绝对系好味,
但因为食过牛堡、素食堡同埋鸭胸堡嘅原因,
所以觉得鸡堡好难超越到佢哋,麻麻哋推,
可能我哋真系比「屯门牛」养大哂胃口,返唔到转头haha

总括而言,屯门牛真系一间好值得支持同尝试嘅餐厅,
尤其系 牛堡 = 素食堡 > 鸭胸堡 > 虾堡 > 鸡堡(纯属个人意见),
职员又好好态度,装修仲好典雅,
真系要揾日午市去感受下。
点解要午市?
静静鸡话你知,因为屯门牛仲要系良心黄,
6点后只系做外卖,唔堂食咪唔洗要「安心」先「出行」啰;)

P.S. 期待之后见到更加多人留低中肯嘅食评,咁我就可以收山噜~
七安士烟熏鸭胸汉堡
烤鸡汉堡
2021-03-22
10 分钟 (外卖自取)
七安士烟熏鸭胸汉堡
烤鸡汉堡