2020-10-29
星期六趁放假点都要出外走走啦😁今次约了朋友到大尾督踩单车做下运动💪🏻踩完单车梗系去食晚饭医肚啦,朋友极力推荐要去太和港铁站附近嘅一间泰国菜餐厅- 木船,既然极力推荐就入咗去试下睇下点解佢会咁吸引😊他和其他泰国餐厅比较,咁呢间相对地比较平及抵食👍🏻👍🏻而室内布置得得有泰国嘅格调,座落感觉舒服又放松。踩完一日单车真系超爽又超肚饿,我哋每人都嗌咗店内推介嘅定食,分别嗌咗 :”滑蛋烧鳗鱼大碗食(定食)” - 鳗鱼超大超滑汁浓很有质感😘,”传统香叶肉碎double煎蛋饭(定食)” 😘👍🏻这个也不错,”汁烧安格斯牛肉饭配温泉蛋(定食)”😋😋还有招牌”烧豚肉饭(定食)” 😋😋每个定食都可选配冬荫功汤,或者 肉丸扎肉鲜鸡汤及 三款特色小食(蛋沙律、朱古力brownie及两粒鱼饼),真系超超超抵及超超超我选了冬荫功汤,很正很入味,酸酸辣辣的好开胃,朋友点了扎肉鲜鸡汤,就觉得清淡咗少少,但最适合食得清淡嘅朋友,不会觉得油腻,很好😙我也点了安格斯牛肉饭,碗入面有好多块牛肉食落都好好赵口👍🏻捞埋只温泉蛋食仲惹味,绝对超值好食之选👍🏻👍🏻。不得不提既系佢个豚肉饭,豚肉唔会煮到好柴,加埋佢既酱汁直头可以送十碗饭。
我哋另外仲嗌咗泰式奶茶和龙眼冰,泰奶超重奶味甜度刚好适中,同喺泰国饮嘅真系冇分别😘
之后仲嗌咗蒜蓉炒通菜,地道酸辣凤爪同埋单骨脆脆鸡翼。
总括嚟讲,呢间嘢超多选择而且价钱唔贵,性价比超高😍