2018-10-25 1037 浏览
是日HAPPY FRIDAY, 放工想同男朋友去深水埗下行睇下模型。男朋友话食闷左food court, 不如去试下其他野, 然后佢就话试呢间~本身对呢间野冇乜期望, 以为系普普通通一间餐厅。 入左到去, 睇餐牌, 心里仲暗暗地觉得佢贵..因为唔知点解我觉得佢只会系一间好普通嘅餐厅, 食物嘅味道都会好一般..可能系因为佢系小店, D装修都系街坊到不得了..枱凳都系好普通而且好迫。所以以佢嘅价钱真系会偏贵..点知!!!!! 我错了!!!!我地2个人, 最后叫左芝士咸牛肉飞饼, 上海炒粗(加回锅肉炒), 生煎包4只, 招牌鸳鸯小笼包8只, 一杯豆浆。 生煎包4只 ($29)一上枱, 咦? 咁似隔离祥X记𠮶D嘅? 但佢SIZE比较大只。包底整得好靓, 煎得好脆好金黄~一咬开, D汤就流出来~ 好食! 食完旧肉, 个底都仲有汤!    虽然佢个样似隔离店, 但味道绝对比佢好! 赞!回锅肉上海炒粗 ($73)喇! 呢碟野, 我真心觉得贵嫁!本身上海炒粗要$58, 但我想食回锅肉炒, 要加多$15。成碟盛惠$73! 但都算大碟!  而且.. 一入口....   超 好 味 呀!!!!!辣辣地好香好
枱凳都系好普通而且好迫。所以以佢嘅价钱真系会偏贵..
点知!!!!! 我错了!!!!

生煎包
生煎包4只 ($29)

包底整得好靓, 煎得好脆好金黄~
一咬开, D汤就流出来~ 好食!
回锅肉上海炒粗
回锅肉上海炒粗 ($73)

辣辣地好香好惹味, D椰菜吸左豆瓣酱嘅味, 好好食!
仲有D豆干同青椒~ D粗面都好弹牙, 成个面都炒得好好食!

但我打呢篇野时睇返D相先发现... 原来叫呢个粗炒有例汤送的.. 但畀漏左~
芝士咸牛肉飞饼
芝士咸牛肉飞饼 ($48)

睇MENU见到有飞饼, 之前在深圳食过好中意,  所以忍唔住叫左个, 叫左芝士咸牛肉飞饼。
上枱, 有8大件~ 上面洒左D黑白芝麻。
一夹起, WOW!!!  劲多芝士! D芝士多到流出来!!!
芝士味劲香! 虽然牛肉唔系好觉系咸牛, 似普通碎牛. 但都真系超好食!!!
不过我地2个人食咁多真系会饱左D~ 如果多人D SHARE会好D~
如果唔系就要叫少D其他野食了~
另外呢个真系要热食~ 热食好食好多呀!! 因为D芝士仲熔嘛!
招牌鸳鸯小笼包
招牌鸳鸯小笼包8只 ($64)

鸳鸯小笼包, 分别系蟹粉小笼包同原味小笼包, 其实都做得好味!
但ONCE你食过蟹粉𠮶只, 你再食返原味, 的确系会逊色D~
系冇咁鲜的~ 所以如果下次食, 我地会叫全蟹粉
讲到呢度, SO FAR几样都好好食! 合共$222!
但仲未完, 呢间店有芋圆食的~ 我地2个都好中意佩芋圆, 所以我地叫左2个~
芋圆杨枝金露 ($38)

呢个系男朋友叫的~ 佢觉得麻麻, 我食过, 我都觉得麻麻。
麻麻地的原因, 系杨枝金露冇咩特别, 一般货色, 而且唔系好够冻。
加上同芋圆唔系特别MATCH。 一般。
芋圆黄金粟米露 ($28)

呢碗够冻! 好食! 似系甜的粟米汤, 又似系粟米味的马蹄露!
个粟米露好食!!!  至于D芋圆一齐食, OK啦~
但D芋圆冇乜特别, 唔系特别出色~

总括而言, 呢间野D上海野真系好好食!!!  一定会有下次!!
2018-10-19
生煎包