2015-01-12
本人虽然叫寿司皇帝,但我对拉面也是十分有热诚的。而家食拉个个都去一兰/豚王,我就食到有d闷,所以今次同朋友试一间新既拉面。黑鉄屋门口装修几简单干净(simple & neat)。Menu 也很simple, 只有四个面同饺子。我喜欢食小小辣,所以点了金兵卫 — 豚骨汤加辣肉miso酱。识食拉面一定先饮汤。金兵卫既豚骨汤十分浓郁,但没什么咸味,原来因为师傅没有在汤里落盐。当你将辣肉miso酱同豚骨汤捞掍之后,味道就啱啱好,不太咸。紫菜好特别,有黑鉄屋个Logo,不要担心,白色部分系用溶左既蛋壳印,绝对食得 (点解我知? 因为我惊唔食得,所以问左)。叉烧系有烧过,都几好食,唔加都有两块。半熟蛋系有浸过酱油,蛋黄都几膏状,绝对合格!最特别就系有波菜,浸落d汤到好正,而者因为有菜,加上汤没盐同叉烧唔油,感觉几健康。价钱来讲唔算好平,但系$88有晒紫菜,叉烧,半熟蛋,波菜,仲想点?由于系晚饭,最后我加左$38食饺子。饺子佢有个秘制酱汁,其实有d似XO酱,加d白醋同酱油,都几正。饺子唔同一般饺子,系手包,皮比较厚,有d似菜肉锅贴,圆圆地咬感都几好(听讲系日本北方style既饺子)。最后post埋我
黑鉄屋门口装修几简单干净(simple & neat)。Menu 也很simple, 只有四个面同饺子。 我喜欢食小小辣,所以点了金兵卫 — 豚骨汤加辣肉miso酱。