2019-12-21
云南小锅米线 #屯门虽然而家好少post米线,但喺未开呢个account之前嘅我绝对系一个超级米线控,基本上𠮶啲全港十大米线店我都试晕晒🤪🤪所以而家先咁少再食。唔知大家有冇听过石荫有一间好出名嘅米线店,位置有啲偏僻,而且店舖比较细,但佢哋嘅鸡丝螺旋藻配料非常出名,呢一间就系屯门嘅分店!(当然作为米线控嘅我亦都试过石荫𠮶间啦,仲要系特登搭去)虽然依家唔系总店,但系都好多人食,而且绝对冇令我失望。猪颈肉猪腩肉猪软骨酸辣米线 $49唔好睇佢要成$50,但系真系好多料,而且好好味,特别系佢嘅猪软骨,非常淋,啲软骨淋到浆住晒个口,完全唔使咬。猪腩肉亦唔系一大旧肥肉𠮶种,而系瘦肉较多,但依然好淋。米线偏幼身,但非常有咬口,煮得恰到好处。汤底酸中带咸,非常浓郁。鸡丝墨鱼头热捞红薯粉 $44个墨鱼头超级惊艳,我超唔钟意𠮶啲韧到好似擦胶咁嘅墨鱼,但系呢个系异常弹牙,好咬得来唔会牙软,我从未食过咁好味嘅墨鱼,大力推介!至于鸡丝个人就认为一般,特别在于佢哋真系切得好幼,一丝丝咁,虽然系佢哋嘅招牌,但系略嫌冇咩味,有啲干。佢嘅红薯粉系比一般嘅红薯粉烟韧,好好咬!但系酱汁就冇乜特别,只系少少嘅咸味,始终都系酸辣
猪颈肉猪腩肉猪软骨酸辣米线 $49
鸡丝墨鱼头热捞红薯粉 $44
个墨鱼头超级惊艳,我超唔钟意𠮶啲韧到好似擦胶咁嘅墨鱼,但系呢个系异常弹牙,好咬得来唔会牙软,我从未食过咁好味嘅墨鱼,大力推介!至于鸡丝个人就认为一般,特别在于佢哋真系切得好幼,一丝丝咁,虽然系佢哋嘅招牌,但系略嫌冇咩味,有啲干。佢嘅红薯粉系比一般嘅红薯粉烟韧,好好咬!但系酱汁就冇乜特别,只系少少嘅咸味,始终都系酸辣汤正啲。
味道: 4.7/5
性价比: 4.8/5