2024-05-26 558 浏览
平时食传统韩国嘢都会去尖沙咀韩国街,食新派啲嘅韩国嘢就可能食啲韩式炸鸡嘅餐厅,食呢一间韩阁就可以食晒新派旧派嘅韩国嘢,佢嘅选择好多。 我哋就叫咗一个半份三重芝士炸鸡、一个泡菜五花腩片炒饭拼太阳蛋,同埋一个韩式炖牛骨汤粉丝。 先讲佢个炸鸡,餐牌冇写明系有骨定系冇骨,嚟到嘅时候先发觉,好多块都系啖啖肉嘅无骨炸鸡,食落好方便。佢每一嚿炸鸡都好大件,其实一个半份炸鸡两个人食都好够分,最后我哋两个人系食唔晒。炸鸡外皮松脆,一啲都唔油,而鸡肉都唔会油淋淋,都唔会干。重点系佢嘅芝士,起初食嘅时候觉得芝士味唔够,原来系冇留意到有好多芝士喺个盘底,即刻再点返喺盘底嘅芝士,先发觉芝士味好浓,所以食嘅时候记得留意清楚将啲芝士盖满个炸鸡先食个味道系升华。 之后到个泡菜五花腩片炒饭拼太阳蛋,佢嘅泡菜味攞到个平衡,泡柴嘅酸辣味唔会过咗龙,而佢嘅太阳蛋系有两只,另一半系觉得呢两只太阳蛋少一只都唔得,佢嘅蛋黄汁系啱啱好同佢个饭嘅泡菜汁配合得好好,至于五花腩就当然系连住脂肪一齐食啦,虽然我本人觉得好邪恶,但我另一半就钟意,另一半食完之后先至讲,平时如果俾佢拣佢一定唔会拣泡菜炒饭,因为出面好多餐厅都拎唔到个平衡,个炒饭嘅

之后到个泡菜五花腩片炒饭拼太阳蛋,佢嘅泡菜味攞到个平衡,泡柴嘅酸辣味唔会过咗龙,而佢嘅太阳蛋系有两只,另一半系觉得呢两只太阳蛋少一只都唔得,佢嘅蛋黄汁系啱啱好同佢个饭嘅泡菜汁配合得好好,至于五花腩就当然系连住脂肪一齐食啦,虽然我本人觉得好邪恶,但我另一半就钟意,另一半食完之后先至讲,平时如果俾佢拣佢一定唔会拣泡菜炒饭,因为出面好多餐厅都拎唔到个平衡,个炒饭嘅泡菜味会极重,今次佢觉得我拣得好好。

最后就系个韩式炖牛骨汤粉丝,佢嘅炖牛骨汤唔会太重味,清得嚟带有牛骨味,而佢仲放咗翠玉瓜同埋椰菜,佢嘅翠玉瓜椰菜吸晒啲汤,同佢汤入面嘅萝卜有得fight,一样咁清甜,牛骨炖煮得软腍又咬口,筷子轻轻一划,肉就会轻易分离。粉丝有弹性,亦都吸收咗汤底嘅味道。

同另一半起初谂住食唔晒都唔会剩太多,但系佢嘅份量实在系好大,今日嗌嘅野食应该四个普通食量嘅人都够食,同佢个价钱真系唔成正比。佢嘅座位唔会好迫,坐得舒服,环境装修就似啲韩国烧肉店,店员服务唔错,见我哋两个人自动波俾碗仔我哋share食,都系𠮶句,服务好系会加分。