2019-09-01
好耐冇见啲大学同学,难得约埋一敍就拣左大家都稍为就脚嘅尖沙咀,因为想坐耐啲倾下偈,所以偏向拣地方大少少嘅中式酒楼~见openrice评分都不俗,所以就订左里度❤️晚上六点几近七点黎到,人不算太多,见到两个好似寿桃样嘅陈设,内里各放左一张大枱好有趣,不过有人坐紧,就冇影相了,哈哈,下次多人睇下可唔唔可以系寿桃里面开番围🤣我地坐左系餐厅嘅中心位置,地方几宽敞,我地4人都offer左一张6人枱(定知我地会叫好多野食lol)餐牌见除左一般潮州野都有不少新派口味~ 沿正常潮州野嘅风格,一开始同最后都有serve功夫茶🍵入正题,先黎左头盘😀 卤水鹅肉拼盘有鹅肉、五花腩(?)、豆腐、卤水蛋同墨鱼😛卤得好入味,尤其鹅肉唔会过老,保有弹性😚个人最喜欢鹅肉同豆腐跟住好快黎左个汤~老黄瓜粟米煲唐排,估计日日唔同嘅,好浓同有黄瓜同粟米嘅甜,正🤤而家好追求汤水,要养下生~汤渣睇落都几足料,饮完唔会觉得好口干,就算有味精应该都只系少量~再黎就到主食啦,乳香骨,本身以为会系腐乳,不过食落又好似唔系🤔甜咸甜咸咁,都几有趣朋友最近好迷咸蛋黄小食,所以见到金沙炸鱼皮凉瓜就话要叫,估唔到超好食的!炸鱼皮好香脆,沾上咸蛋黄酱(
朋友最近好迷咸蛋黄小食,所以见到金沙炸鱼皮凉瓜就话要叫,估唔到超好食的!炸鱼皮好香脆,沾上咸蛋黄酱(真系咸嘅咸蛋黄,最近食有啲咸蛋黄小食唔知点解系甜嘅...)热辣辣,美味,凉瓜都不俗,唔会好苦,少甘,连平日唔食凉瓜的我都食左两片,唔知会唔会有助解热气haha
黄金炸双枣,乍看之下唔知系乜,但其实系蟹肉卷同虾丸,个人较喜欢虾丸,始终虾可以做到虾胶好弹牙,但蟹肉比较松散,虽然味道不错,但口感差咁啲
食完热气野都要叫啲清清地,鱼汤味偏清淡,用炸过嘅大地鱼片(估嘅哈)稍加提味,鱼蛋鱼片亦属中上,加埋要食啲菜🥬
以前细个,妈妈成日话餐厅啲菜唔会洗,话系街唔好食菜,不过为左肠道健康,而家都会照叫🤣而干煸四季豆算系最常岀现系我枱上嘅野,今次亦不例外,里度做嘅四季豆炒得好干身,榄菜唔会过多,咸度适中,系我嘅干煸四季豆list 一定有头5😛
黎到最后嘅主菜,糖醋面~里度造成一面超脆,另一面则保持少许湿润,仲加入少量韮王,令成个感觉都冇咁油腻🤗
姜汁福果汤丸
跟住就到甜品啦~食饭点可以冇甜品woohoo
朋友点的绿豆爽,而家好似已经算系好少见嘅甜品,试左啖,清甜嘅,好似好健康咁😂
仲有我叫嘅杏汁蛋白芋泥,里个combination 都几好,潮式芋泥系饱餐后真系太腻啦,加入杏汁蛋白一黎有美白效果,又减低饱腻感❤️
姜茶汤丸~里面有啲挑哂芯嘅白果,好细心!加分
里间餐厅无论食物同环境同地理位置都唔错~可以入revisit list 😛临走见到冻乌头,入黎嘅时候大概有八九条冻鱼,走得番两条,好好卖,应该不错,下次带超钟意食乌头嘅妈妈黎食🤭