由于我同屋企人都非常钟意食日本菜,今次约埋试食呢间由朋友介绍嘅「拉面太郎」,地点非常方便,就响湾仔道利景酒店隔离。当日天气有啲凉,我点咗新登场嘅生姜拉面,叉烧肥瘦适中,汤底浓但唔算好油,面嘅软硬度又啱啱好,加埋生磨嘅姜蓉,食完成个人暖晒,感觉非常满足😋男友点咗味噌汤拉面,其实唔算辣,味噌仲非常惹味,平时食嘢几腌尖嘅佢居然话几好味,质素拍得住响日本食嘅拉面,好快成碗KO晒!老豆点咗牛肉丼,佢劲赞牛肉超入味,又嫩又腍又多汁,加埋日本米,比较起一般日式餐厅嘅牛肉丼更地道更出色😋至于亚妈点嘅太郎豚骨咖哩丼,同日本家庭式餐厅嘅日式咖哩好相似,香、甜、但唔辣,料多汁多,亚妈都好满意👍🏻小食方面我哋叫咗芽菜、半熟味附蛋、炸薯饼同埋薯仔沙律,我哋觉得芽菜同薯仔沙律最好味👍🏻整体嚟讲,味道唔错,好正宗嘅日本拉面,其他料理都做得相当出色。日籍老板招乎殷勤周到,价钱非常合理,相比铜锣湾区一啲过百蚊碗但又细碗嘅拉面,呢度真系真材实料,好味又抵食😋👍🏻 我同屋企人都会再嚟帮衬😉

生姜拉面

味噌汤拉面(辛辣)

牛肉丼

太郞豚骨咖哩丼

小食

2018-02-08
生姜拉面
味噌汤拉面(辛辣)
牛肉丼
太郞豚骨咖哩丼