2018-08-26 101 浏览
通常星期一夜晚肥妹仔都会同肥妹仔嘅老死一齐食饭,今日我哋就去咗铜锣湾揾食。经过时代广场见到对面有一间食肆嘅大厦, 有好多餐厅,不过肥妹仔就畀地下嘅一间食泰国菜嘅舖头吸引到,于是就决定入去试下啦。入边嘅装修都好新潮,好型格, 一啲都唔陈旧! 而且座位阔落,坐得好舒服。酸辣炒咖哩配大虾 $98肥妹仔叫呢一个咖哩其实系想点印度薄饼食嘅,不过佢呢一个咖哩好特别,唔似我哋平时喺出面食开嘅黄咖哩!因为佢呢一个咖哩系酸味比较重,有少少似泡菜𠮶种酸味嘅感觉,入边嘅虾虽然唔算好大只,不过份量就好多,而且肉质爽口弹牙,吸咗咖哩嘅辣味同酸味,食落去好醒胃! 佢嘅咖哩唔算太杰身,有少少似汤咖哩嘅感觉,所以食落去一啲都唔漏。印度薄饼 $38呢个印度薄饼肥妹仔同朋友都一致赞同同觉得好好食!因为佢呢个薄饼系好重牛油味,外皮系煎到好松化好酥软,点埋个酸辣咖哩食简直就系一流,冇得输!蛋包大虾炒金边粉 $98淀粉质人士嘅我叫嘅!佢嘅蛋包大虾炒金边粉份量都几多先,金边粉食落去好弹牙,面条炒到刚刚好,唔会好干,都几湿润!金边粉嘅酱汁有少少似茄汁,酸酸甜甜,捞埋旁边嘅花生碎嚟食好香亦都好有咬感! 金边粉嘅外面仲有一层薄薄嘅蛋包

酸辣炒咖哩配大虾 $98

印度薄饼 $38

蛋包大虾炒金边粉 $98
淀粉质人士嘅我叫嘅!佢嘅蛋包大虾炒金边粉份量都几多先,金边粉食落去好弹牙,面条炒到刚刚好,唔会好干,都几湿润!金边粉嘅酱汁有少少似茄汁,酸酸甜甜,捞埋旁边嘅花生碎嚟食好香亦都好有咬感! 金边粉嘅外面仲有一层薄薄嘅蛋包住, 好香蛋味!而最上层仲有四只大虾,虾味好浓,煎得香脆,同金边粉一齐食好好食。

马拉盏炒通菜  $78

泰式小食拼盘 $88
呢一个泰式小食拼盘有两串猪肉串烧,两块炸虾饼,两块炸鱼饼,同埋两件炸春卷。个猪肉串烧好香,个味腌得刚刚好,好香烧烤既味道!点埋个黄咖哩酱一齐食好好食。 炸虾饼同炸鱼饼就炸到外皮,脆卜卜,非常脆口!虾饼个虾味都几浓, 而鱼饼就有好多香料嘅味道, 最后个炸春卷外表炸到脆卜卜,入面有云耳,萝卜丝等等,新鲜热辣,好好食。

冻泰式奶茶 $25
肥妹仔嘅至爱,无论系港式定泰式,去到呢啲餐厅都一定会叫一杯冻奶茶嚟饮!呢一间餐厅嘅泰式冻奶茶唔会过甜,甜度刚刚好!好浓泰式奶茶嘅茶香味 ,水准不俗!!

椰青 $38
呢个系肥妹仔嘅朋友叫嘅,肥妹仔都饮咗一啖椰青水,好清甜,冇苦涩味,好好饮呀。

泰式甜品
餐厅经理仲送咗一啲泰式甜品畀肥妹仔同朋友试下添!呢个甜品分别系用山竹同埋碟豆花做既!先讲山竹𠮶个啫喱, 食落去好清甜,有淡淡嘅山竹味。而个蝶豆花甜品其实就系椰汁糕加啫喱,好浓椰汁味,不过最吸睛嘅都系个淡粉蓝色嘅外表,真系好靓。

肥妹仔能走𠮶阵时见到有一个餐牌写住任食!细看之下发觉原来呢一间餐厅都有任食下午茶,而且个款式仲好多添!每位$68,一啲都唔贵。如果有机会肥妹仔下次一定会嚟试下呢一个下午茶!经理仲介绍咗佢哋嘅下午茶摆盘,好靓,好似喺酒店食嘅下午茶一样,只不过系泰式风味而唔系西式咁样, 肥妹仔真心觉得好靓。
2018-08-20