2022-12-11
乐富广场新开咗间餐厅,门面装修简约,但就系呢种简约嘅精致吸引咗我入去食!入到去坐低亦都坐得好舒服,望住幅山水壁画会有种以为自己去咗日本嘅感觉。肚饿到不堪嘅老公同我,嗌咗一份三重吉列定食、比目鱼柚庵烧御膳、牡蛎饺子、七味墨鱼咀,再一人一个嘢饮🤭分别系水果茶王同埋西柚玫瑰花果茶☺️比目鱼柚庵烧御膳黎到嘅时候我地都吓一跳,虽然餐牌上高嘅相系有好多碟唔同嘅前菜煮物,但估唔到每小碟嘅份量都好足,主菜嘅比目鱼亦都好大份🤣大份还大份,每一款汁煮小物、腌菜、凉菜、温泉蛋、面豉汤,全部都恰到好处!比目鱼充满鱼脂油香味,食落仲有淡淡嘅柚子香,令到鱼油香浓之余又唔会太腻口,不知不觉间就食晒成碗饭🥹唔小心已饱咗😂三重吉列定食会配另一款凉拌核桃鱼仔,另外要大赞嘅系会俾个磨砵你自己生磨芝麻,磨完再添加猪扒汁,系用黎点吉列猪扒用,即磨嘅芝麻香气四溢,而且浓稀可以自己控制,自己配搭。除咗猪扒,讲明三重吉列,仲有吉列大虾同吉列蚝!以呢个价钱黎讲,只虾咁大只真系完胜,而只蚝都好鲜甜,好好食☺️其实食完呢两个set都饱咗9成🤣都觉得自己会食唔晒牡蛎饺子同七味墨鱼咀,但系呢两样嘢都比想像中再出色啲!牡蛎饺子系店家自制,超浓郁嘅蚝
其实食完呢两个set都饱咗9成🤣都觉得自己会食唔晒牡蛎饺子同七味墨鱼咀,但系呢两样嘢都比想像中再出色啲!牡蛎饺子系店家自制,超浓郁嘅蚝味,食得出用咗好多蚝去打入啲肉馅入面,会有种明明食饺子但好似食咗只蚝嘅错觉🤣七味墨鱼咀上枱时我地都呆咗一下,平时啲墨鱼咀都系指甲咁上下大细,但系佢嘅墨鱼咀系成粒荔枝大细!!!以为系粉浆咩?唔系啰,系粒咀本身咁大粒😂炸得啱啱好熟,又唔会硬,好chewy,配搭七味粉亦都配搭得好好!结果呢两样都食下食下就食晒😂
最后都必需要讲埋两杯嘢饮,事关食到饱饱地,和歌山水果王冰茶起咗好好纾缓嘅作用,水果堆满喺杯入面,仲有热情果做底,酸酸甜甜好开胃🤣西柚玫瑰花茶热嘅话系玻璃茶壶上,仲会有个座枱小蜡烛一路㷫住佢。西柚嘅微酸搭住玫瑰花香,食饱晒之后饮系消滞满足嘅感觉☺️
可惜佢地新开暂时都系得主餐牌,如果有埋下午茶就正喇☺️