2019-01-03
今日黎食系香港有唔少分店嘅新泰东南亚美食黎试下,而我同朋友今次就选左位于湾仔嘅分店试下。店内装修好有东南亚特式,好多四人或以上嘅座位。每个座系都好宽阔,一齐座都唔会逼逼埋埋一齐。几啱一班朋友黎食。但今次同朋友两个黎食。餐牌上菜式选择好多,有泰式有越式有马来西亚嘅菜式。我地今次点左冬阴功海鲜金边粉、马拉盏通菜、泰式生虾、青咖哩鸡、印度薄饼、青拧梳打同 三色冰。冬阴功海鲜金边粉 - 份量好足,粉同海鲜都好多有 青口、鲜鱿、鲜虾等。冬阴功唔会好辣,但就冬阴功味道够浓,啱晒香港人口味。泰式生虾- 全晚我最爱嘅 一道菜,生虾刺生够晒生鲜,辣椒蒜香比例啱啱好,加埋佢加酱同蒜片一齐食就更加正。好好味。青咖哩鸡- 味道好正宗,唔算好辣。青咖哩配上杂菜、泰式茄子、鸡肉。最啱就系配上印度薄饼一齐食。薄饼吸左少少青咖哩汁。咁样食最正。马拉盏通菜 - 炒得好够镬气同均匀,条条菜都食到马拉盏嘅味道青拧梳打,佢地系用泰国出产嘅 梳打水,连埋个瓶比你自己倒黎饮。个瓶仔好可爱。三色冰- 好多时去泰国食店饮嘅三色冰系求其加几条唔同颜色嘅啫喱,加少少椰汁就算。但呢度唔同,佢嘅三色冰系用一粒粒大粒嘅椰果。好有咬口。好饮好食